1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğalgazda çifte korku: Kesinti ve zam!

Doğalgazda çifte korku: Kesinti ve zam!

Enerji Günlüğü - Üretilen elektriğin yarısına yakınının kaynağı konumundaki doğalgazda bir yandan zam, bir yandan da kesinti korkusu başladı.Karakış...

Doğalgazda çifte korku: Kesinti ve zam!

Enerji Günlüğü - Üretilen elektriğin yarısına yakınının kaynağı konumundaki doğalgazda bir yandan zam, bir yandan da kesinti korkusu başladı.
Karakış tüm Türkiye'yi etkisi altına alınca enerji sektörüne dönük kaygılar da iyice su yüzüne çıktı. Bunların başında doğalgazla ilgili korkular geliyor. İlk korku, doğalgaza gelebilecek bir zam. Geçtiğimiz Nisan ve Ekim aylarında yapılan zamlarla fiyatlar geçen kışa göre yüzde 30'dan fazla artmıştı. Yapılabilecek yeni bir zam, vatandaşın ısınma faturalarını çok yüksek düzeylere çıkarabilecek. Enerji Bakanlığı Müsteşarı Kilci'nin "öngörmüyoruz" açıklamasını Bakan Yıldız'ın "duruma bakacağız" diye düzeltmesi, zam kaygılarını daha da artırdı.

TALEP ARTTI, KESİNTİ KORKUSU BAŞLADI
Doğalgazla ilgili kaygılar, zamdan ibaret değil. Geçen yıl 45 milyar metreküpe yakın doğalgaz tüketilen Türkiye'de bu yılki tüketimin 50 milyar metreküpe yaklaşması bekleniyor. Ama bundan da önemlisi, normalde 165 milyon metreküp civarında seyreden günlük doğalgaz tüketiminin, ağır kışın yol açtığı talep artışıyla birlikte 190 milyon metreküpe yaklaşması... Vatandaşta ve özellikle de doğalgaz kullanan sanayi kuruluşlarında "gaz kısıtlaması" kaygısı başladı.
Sektör yetkililerine göre doğalgaz depoları, LNG tezsisleri ve boru hatlarından gelen gazın toplamı 177 milyon metreküp. Sistemde bugün ulaşılan 180 milyon metreküpün üzerindeki günlük tüketim rakamı ciddi bir risk olarak nitelendiriliyor. 185 milyon metreküp ve üzerindeki bir tüketim seviyesinin 10-15 gün devam etmesi halinde kesintinin kaçınılmaz olacağı vurgulanıyor.

ZOR GÜN İLAN EDİLİR Mİ?
İGDAŞ'ın yaptığı açıklamaya göre kâr yağışının başladığı 20 Aralık perşembe günü İstanbul'un tüketimi 35 milyon metreküpü aştı. Özel sektörden bir doğalgaz ithalatçısı "Tüketim artışı var. Ancak elimizdeki son verilere göre elektrik santrallerinde herkes gazını alıyor. Soğuklar artınca doğalgaz basıncı düşebiliyor" dedi. Ancak doğalgaza dayalı elektrik üretenler pek öyle düşünmüyor. Sektörden bir yetkili "Talep yükseldi, kritik viraja girildi. Bu yıl da 'zor gün' kararını mutlaka bekliyoruz" dedi.
Peki "zor gün" ne demek? Türkiye bu kavramla ilk kez geçen kış tanıştı. Ocak ve Şubat aylarında havanın aşırı soğuk geçmesi, konutlarda tüketilen doğalgaz talebini artırmıştı. BOTAŞ ise konutlara verilen gaz kesilemeyeceği için, elektrik üretimi için gaz alan santrallerin doğalgazını kesmişti. Santrallere sunulan gerekçe ise "zor gün" olmuştu. Bunun anlamı "gaz yetersiz, veremeyiz" diye özetlenebilir.
Zor günün etkisi sadece santrallere verilen gazın kesilmesinden ibaret olmadı. Ağır kış, doğalgazda olduğu gibi elektrikte de talebi artırmıştı. Ancak doğalgaz çevrim santrallerinde üretim yapılamayınca bu keç elektrik de yetersiz kalmıştı.

BAKAN YILDIZ: SORUN YOK
Enerji yetkilileri, yaşanan bu gelişmelere hazırlıksız yakalanmamak için konu üzerinde uzun süredir çabışıyordu. BOTAŞ kış aylarında artacak talebin karşılanabilmesi için Batı Hattı'ndan normalin üzerinde Rus doğalgazı almak için Gazprom'la görüşmelere başlamıştı. Rusya Enerji Bakanı Novak, Putin'in ziyareti sırasında Türkiye'nin yıllık ek 3 milyar metreküp doğalgaz istediğini açıklamıştıb. Konuyla ilgli Enerji Bakanı Taner Yıldız da ağırlaşan kış şartlarına hazırlık amacıyla olası ihtiyaç düşünülerek görüşme yapıldığını belirtmişti. Bakan Yıldız, doğalgaz tedarikiyle ilgili bir sıkıntı görmediğini yineledi.

Ve müjdeli haber Bakan Yıldız'dan geldi: ZAM YOK!

Önceki ve Sonraki Haberler