1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı anlaşması 2 Ocak'ta imzalanacak

Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı anlaşması 2 Ocak'ta imzalanacak

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan, Doğu Akdeniz doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılması için kurmayı planladıkları Doğu-Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı anlaşmasını 2 Ocak’ta imzalayacaklar.

Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı anlaşması 2 Ocak'ta imzalanacak

Enerji Günlüğü - İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan, Doğu Akdeniz doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılması için kurmayı planladıkları Doğu-Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı anlaşmasını 2 Ocak’ta imzalayacaklar.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya uzanacak Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı’nın (East-Med) inşaa edilmesi için 2 Ocak'ta anlaşma imzalayacaklarını duyurdu. 

Mitsotakis detay vermediği açıklamasında, anlaşmanın İtalya'nın da imza koyması ile tamamlanmış olacağını belirtti. Avrupa hükümetleri ve İsrail, Akdeniz'den Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak bir boru hattınını 2025'e kadar tamamlanması konusunda Nisan ayında anlaşmaya varmışlardı.

Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve İtalya, 5 Aralık 2017 tarihinde Lefkoşe’de Avrupa Komisyonu’nun eşliğinde, Doğu Akdeniz Boru Hattı Projesi ile ilgili olarak bir işbirliği anlaşması mutabakat zaptı imzalamışlardı. Hat ile İsrail ve Güney Kıbrıs kıyılarından çıkarılan gazın Güney Kıbrıs ve Girit üzerinden Yunanistan’a taşınması öngörülüyor. Boru hattının İtalya’nın Otranto bölgesine ulaşması planlanıyor. Türkiye ve KKTC’nin haklarının göz ardı edildiği bu enerji projesinin en kısa yol olan Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesinin çok daha ekonomik olacağı kaydediliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler