1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EastMed boru hattı projesi zorda

EastMed boru hattı projesi zorda

Washington’un EastMed olarak bilinen Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı projesine olan ilgisini kaybettiği açıklandı. Açıklamanın projenin uygulanabilirliğini riske attığı kaydediliyor.

EastMed boru hattı projesi zorda

Enerji Günlüğü - ABD’nin Doğu Akdeniz’de odaklanmasını elektrik ağ bağlantılarına kaydırdığını açıklamasının EastMed projesini olumsuz yönde etkileyeceği kaydedildi.

Gündeme geldiği günden bu yana uygulanabilirliği tartışma konusu olan EastMed projesi şimdi de ABD’den yapılan açıklamalarla gündemde. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 10 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan bir açıklamaya göre, ABD yönetimi Doğu Akdeniz'deki desteğini EastMed olarak bilinen Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı projesinden elektrik enterkonnekte projesine kaydırdı. 

Açıklamada, Doğu Akdeniz enerjisinin Avrupa ile bağlanması fikrine bağlı olduklarını belirten Bakanlık, “Odağımızı hem gaz hem de yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyebilen elektrik enterkonnekte bağlantılarına kaydırıyoruz” ifadesi yer aldı.

Bakanlık bu kapsamda Mısır'dan Girit'e ve Yunan anakarasına planlanan EuroAfrica enterkonnekte şebeke sistemi ve İsrail, Kıbrıs ve Avrupa elektrik şebekelerini birbirine bağlamak için önerilen EuroAsia enterkonnekte gibi projeleri desteklediklerini kaydetti. Bu tür projelerin sadece hayati enerji piyasalarını birbirine bağlamakla kalmayacağına, aynı zamanda bölgenin temiz enerji geçişine hazırlanmasına da yardımcı olacağına vurgu yapıldı.

ANLAŞMA 2020 OCAK AYINDA İMZALANDI

Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail, 20 Mart 2019'da İsrail'de yapılan ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da katıldığı bir toplantıda boru hattı için bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi konusunda üçlü mekanizma oluşturan bir anlaşmaya varmıştı. Bu üç ülke, 2020 yılı Ocak ayı başında EastMed olarak bilinen Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı inşası için 6 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalamışlardı.

Avrupa Birliği East-Med boru hattı projesinin fizibilitesi için destek veriyor. Doğu Akdeniz gazının Türkiye'ye çok daha kısa bir boru hattıyla ulaştırılması ve buradan da Avrupa'ya ulaştırılmasının gerek teknik gerekse finansal olarak daha uygun olduğu belirtilerek proje eleştiriliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler