1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail Doğu Akdeniz gazını AB’ye taşıyacak boru hattına onay verdi

İsrail Doğu Akdeniz gazını AB’ye taşıyacak boru hattına onay verdi

İsrail, Kıbrıs yakınındaki sulardan Avrupa’ya doğal gaz taşıyacak Doğu Akdeniz (EastMed) Boru Hattı planını onayladı.

İsrail Doğu Akdeniz gazını AB’ye taşıyacak boru hattına onay verdi

Enerji günlüğü - İsrail, Kıbrıs yakınındaki sulardan Avrupa’ya doğal gaz taşıyacak Doğu Akdeniz (EastMed) Boru Hattı planını onayladı.

İsrail Bakanlar Kurulu, EastMed olarak bilinen ve Kıbrıs ve İsrail sularında çıkarılan doğalgazı Avrupa’ya taşıyacak çokuluslu boru hattı planını onayladı. 

İsrail, Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya enerji bakanlıkları tarafından hazırlanan plan 1.900 km uzunluğunda bir boru hattı öngörüyor. Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya’dan geçmesi planlanan hattın 6 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Nihai yatırım kararı öncesinde planlanan hat üzerinde çalışmalar devam ederken, projenin 2025’te tamamlanması planlanıyor. Proje, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal çıkarlarına aykırı bir girişim olarak değerlendirildiği için, Türkiye’nin sert tepkisine neden olmuştu. 

Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs 2020 yılı Ocak ayı başında EastMed anlaşmasını imzalamışlar, ardından İtalya da imzalamıştı. İsrail'deki Levant havzası açıklarındaki doğalgaz rezervlerinden başlayacak olan EastMed boru hattı, Akdeniz boyunca ilerleyecek, Girit Adası ve Yunanistan anakarası üzerinden İtalya'ya kadar uzanacak. Hattın  Avrupa Birliği'nin (AB) doğalgaz ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması ve bu sayede birliğin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltması öngörülüyor. Öte yandan bazı uzmanlar doğalgaz fiyatlarında yaşanan düşüşler ve yenilenebilir enerjinin hızlı yükselişiyle projenin gerçekleşme şansının giderek azaldığını belirtiyorlar.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler