1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EastMed projesi bitti mi?

EastMed projesi bitti mi?

Doğu Akdeniz ve Libya konusunda Türkiye karşıtı açıklama yapan 5 ülkenin arasında İtalya ve İsrail’in bulunmaması EastMed projesinin bittiğinin tescili olarak değerlendirildi.

EastMed projesi bitti mi?

Enerji Günlüğü - Doğu Akdeniz ve Libya konusunda Türkiye karşıtı açıklama yapan 5 ülkenin arasında İtalya ve İsrail’in bulunmaması EastMed projesinin bittiğinin tescili olarak değerlendirildi.

Doğu Akdeniz ve Libya konusunda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Fransa’nın Türkiye karşıtı açıklama yapması Ankara’dan yankı bulmaya devam ediyor. Yapılan ortak açıklamada, Türkiye'nin Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz faaliyetlerinin GKRY'nin tek taraflı olarak ilan ettiği münhasır bölgesinde gerçekleştiği savunularak, söz konusu arama çalışmalarının uluslararası kanunlara aykırı olduğu kaydediliyor.

Konuyu yakından takip eden enerji uzmanları, “İsrail ve İtalya’nın son açıklamada yer almadı. Bu durum başı İsrail sonu İtalya olan EastMed boru hattı tiyatrosunun bittiğinin de tescili” görüşünde.

AKDENİZ’DE DENGELER TÜRKİYE LEHİNE DEĞİŞİYOR

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, açıklamada İsrail, İtalya, Ürdün ve Filistin’in olmamasının önemine vurgu yaparak, “Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nda yer alan dört ülke İsrail, İtalya, Ürdün ve Filistin, Türkiye’ye karşı bu deklarasyona katılmamış. Türkiye’nin meşru zeminde olması, kararlılığı ve bunları koruyan askeri gücü sayesinde Akdeniz’de dengeler Türkiye lehine değişiyor. Yunanistan, Mısır ve GKRY açısından İsrail ve İtalya’nın kaybı Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa ile ikame edilebilecek bir gedik değil. İsrail ve İtalya’nın Türkiye karşıtı cepheden çekilmesi, başı İsrail sonu İtalya olan EastMed boru hattı tiyatrosunun bittiğinin de tescilidir” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE-İSRAİL YENİ BİR ADIM ATABİLİR

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, İsrail’in Türkiye karşıtı cepheden çekilmiş olmasının ilişkilerin yumuşaması adına çok önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekerek, “İsrail ile de karşılıklı kıyılar temelinde deniz yetki alanlarının belirlendiği bir anlaşmanın imzalanması her iki ülkenin ulusal çıkarına olacak. Türkiye-İsrail anlaşması bölgesel barışın yanı sıra Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının Avrupa’ya ulaşmasının da en önemli anahtarı” şeklinde konuştu.

Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Ocak ayı başında EastMed olarak bilinen Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı inşası için 6 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalamışlardı. Yunanistan Kıbrıs ve İsrail, 20 Mart 2019'da İsrail'de yapılan ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da katıldığı bir toplantıda boru hattı için bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi konusunda üçlü mekanizma oluşturan bir anlaşmaya varmıştı. Avrupa Birliği East-Med boru hattı projesinin fizibilitesi için destek veriyor. Doğu Akdeniz gazının Türkiye'ye çok daha kısa bir boru hattıyla ulaştırılması buradan da Avrupa'ya ulaştırılması gerek teknik gerekse finansal olarak daha uygun.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler