1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İsrail ve Mısır Leviathan gazı için boru hattı kuracak

İsrail ve Mısır Leviathan gazı için boru hattı kuracak

İsrail karasularındaki Leviathan sahasından çıkarılan gazın Avrupa’ya ulaştırılabilmesi amacıyla Mısır’ın LNG tesisine boru hattı döşenecek.

İsrail ve Mısır Leviathan gazı için boru hattı kuracak

Enerji Günlüğü - İsrail karasularındaki Leviathan sahasından çıkarılan gazın Avrupa’ya ulaştırılabilmesi amacıyla Mısır’ın LNG tesisine boru hattı döşenecek.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ve Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarek El Molla, İsrail'in Leviathan sahasından Mısır'ın kuzeyinde bulunan açık deniz gaz sıvılaştırma tesisine bir su altı gaz boru hattı kurmak için mutabık kaldılar. İki ülke doğal gaz işbirliğini daha da genişletmek için çalışmaların sürdüğünü belirttiler.

Ocak 2020'de oluşturulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EMGF) parçası olarak gerçekleştirilecek.

BÖLGEDE YENİ BİR DÖNEMİ İŞARET EDİYOR

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Mısır ile imzalanan Abraham Anlaşması’nın bölgede yeni bir barış ve refah dönemini sembolize ettiğini söyleyerek, Avrupa’ya gaz sevkiyatını arttıracak anlaşmanın bölgenin ekonomik durumuna fayda sağlayacağını ifade etti. 

Tarek El Molla ise Doğu Akdeniz Gaz Forumu ile enerji alanında yakalanan ikili işbirliğini tüm alanlarda genişletmek ve geliştirmek için çalıştıklarını kaydetti. 

Amerikan Chevron ve İsrailli Delek Drilling tarafından işletilen Leviathan sahası’ndan çıkarılan doğal gaz İsrail’in iç ihtiyacı için kullanıldığı gibi Ürdün ve Mısır’a da gönderiliyor.

Doğu Akdeniz Doğalgaz Forumu (Est-Med Forumu) Mısır, İsrail, Yunanistan, Kıbrıs, İtalya ve Ürdün tarafından 2020 yılı Ocak ayında ilan edilmişti. Üye ülkeler arasında enerji alanında işbirliği ve Doğu Akdeniz doğal gazının Avrupa pazarlarına ulaştırılması için deniz altından boru hattı inşasını hedefleyen forum, Türkiye’yi dışladığı için hükümetin eleştirilerine hedef olmuştu. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler