1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Dünya bu saatten sonra yeni yola eski yöntemlerle devam edemez

Dönmez: Dünya bu saatten sonra yeni yola eski yöntemlerle devam edemez

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dünyayı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin merkezde olduğu bir geleceğin beklediğini söyledi.

Dönmez: Dünya bu saatten sonra yeni yola eski yöntemlerle devam edemez

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dünyanın bu saatten sonra yeni yola eski yöntemlerle devam edemeyeceğini ve insanlığı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin merkezde olduğu bir geleceğin beklediğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen Turkey Energy Outlook çalışmasının online özel lansmanının açılışında yaptığı değerlendirmede, Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle dünya ekonomisinin ciddi bir durgunluğa girdiğini, ancak 2021'in küresel ekonominin canlanmaya başlayacağı bir yıl olacağını kaydetti. Bu durumun enerji yatırımları için yeni fırsat pencereleri açacağını kaydeden Dönmez, “ Ancak dünya bu saatten sonra yeni yola eski yöntemlerle devam edemez. Raporda da açık bir şekilde ifade edildiği gibi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin merkezde olduğu bir gelecek bizi bekliyor. Türkiye bu konuda önemli adımlar attı. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri ve lisanssız üretimle yenilenebilir enerjide ciddi bir ivme yakaladık. Yenilenebilir enerjinin toplam kurulu gücümüz içerisindeki payını yüzde 60’a çıkardık. Yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde yüzde 45-50 seviyelerindeyiz" diye konuştu. 

YENİLENEBİLİR KURULU GÜÇ 17 AVRUPA ÜLKESİNDEN FAZLA

Dönmez ayrıca, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün ve bu kaynakların elektrik üretimindeki payının giderek arttığını belirterek, bu yıl devreye alınan yenilenebilir kurulu güç miktarının, Avrupa’daki 17 ülkenin yenilenebilir kurulu gücünden daha fazla olduğuna dikkat çekti. 

TÜRKİYE’Yİ GERÇEK BİR ENERJİ MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ

Türkiye'nin doğalgaz altyapısı ve piyasalarında Türkiye'yi bölgenin merkezi yapacak önemli adımlar attığının altını çizen Dönmez, Karadeniz'deki doğalgaz keşfiyle artık yerli gazın da bu sürece dahil olacağını kaydetti. Dönmez, "Bizim bu konuda her zaman savunduğumuz bir ilke var ki o da gazın gazla rekabeti. Bunun için mümkün olduğunca fazla kaynağın ülkeye girişi için gerekli altyapıyı ve giriş noktalarını oluşturmaya çalışıyoruz. Yerli gaz burada oyunun kurallarını adeta yeniden yazacak bir güce sahip. Önümüzdeki dönem yenilenecek kontratlarımız için de pazarlıkta elimizi güçlendiriyor. Bizim bu konudaki tavrımız açık ve net. Türkiye'yi enerjinin sadece transfer edildiği değil, aynı zamanda fiyatlandırılmasının yapıldığı, pazarın gelişimine yön veren, serbest piyasa şartları içerisinde alıcı ve satıcıların bir araya geldiği, gelişmiş enerji altyapısına sahip, gerçek bir enerji merkezi haline getireceğiz" ifadesini kullandı.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Yerli otomobille birlikte şarj altyapısının oluşturulması için ilgili bakanlıklarla koordineli bir şekilde çalıştıklarını da belirten Dönmez, "İnşallah TOGG banttan inmeden şarj altyapısına dair çalışmalarımızı büyük oranda tamamlamış olacağız" dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler