1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Birol: Dünya enerji sektörü Şimdiye kadarki en büyük şoktan geçiyor

Birol: Dünya enerji sektörü Şimdiye kadarki en büyük şoktan geçiyor

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, Dünya enerji sektörünün Şimdiye kadar yaşadığı en büyük şoktan geçtiğini ve kendi dinamikleri olmasına rağmen Türkiye’nin de bu durumdan etkilenmemesinin imkansız olduğunu söyledi. 

Birol: Dünya enerji sektörü Şimdiye kadarki en büyük şoktan geçiyor

Enerji Günlüğü - IEA Başkanı Dr. Fatih Birol, Dünya enerji sektörünün Şimdiye kadar yaşadığı en büyük şoktan geçtiğini ve kendi dinamikleri olmasına rağmen Türkiye’nin de bu durumdan etkilenmemesinin imkansız olduğunu söyledi. 

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen Turkey Energy Outlook çalışmasının online özel lansmanında değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, önümüzdeki yirmi yılda Türkiye enerji sektörü nasıl gelişebilir konusunda farklı senaryoları ortaya koyan bu rapora katkısının sadece raporun hazırlanması önerisi olduğunu belirterek, “Birçok ülkede yapılan bir çalışma, ülkemizde de böylesine kapsamlı bir çalışma yapılması herkes için hayırlı olur diye düşünmüştüm. Ve arkadaşlar bunu hayata geçirdiler, çok teşekkür ediyorum” dedi. Raporda sunulan ve Türkiye’de kamuda, iş dünyasında, akademide ve diğer paydaşlarda dikkat edilmesi gereken on önemli tavsiyenin çok önemli olduğunu kaydetti. 

“Dünya enerji sektörü, Dünya enerji sektörü olalı böyle bir yıl yaşamadı. Şimdiye kadar yaşadığı en büyük şoktan geçiyor” diyen Birol, bu şokun düzeyine ilişkin fikir vermesi açısından bazı rakamlar paylaştı. Birol, Dünyadaki enerji kullanımının bu yıl yüzde 5 düşeceğini ve bu düşüşün 2008 -2009 deki finansal krizden sonraki küresel enerji talebindeki düşüşten yedi misli daha derin bir düşüş olduğunu kaydetti. En büyük darbeyi petrol sektörünün yediğini, doğalgaz ve kömür sektörünün de çok ciddi darboğazdan ve düşüşten geçtiğini kaydeden Birol, tek yenilenebilir enerjide bir karşı koyuş olduğunu söyledi.  Özellikle güneşte büyümenin tüm dünyada hızlı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Birol, “Bu sene dünyada kurulan bütün elektrik santrallerinin yüzde 50’si tek başına güneş, diğer yüzde 50’si kömür+doğalgaz+nükleer+hidroelektrik diğer enerji kaynakları. O yüzden güneşi dünya elektrik pazarlarının yeni kralı diye tayin ettik” dedi. 

Birol enerji yatırımlarında da II. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş şekilde düştüğünü ve şu anda yüzde 18’lik düşüş olduğuna dikkat çekerek, “Bu da bir çok enerji şirketinin suyun üzerinde kalma çabasının ifadesi. Ne yapıyor şirketler? İflas etmemek için iki yola başvuruyorlar. Bir tanesi yatırımları kesmek, ikincisi de büyük bir işten çıkarma dalgası var dünyada. Şu an itibariyle enerji sektöründe dünyada 4 milyona yakın kişi işini kaybetti” dedi. 

TÜRKİYE’DEN İKİ GÜZEL HABER GELDİ

Dünyanın böylesine büyük bir şoktan geçtiği dönemde Türkiye’den iki güzel haber geldiğini kaydeden Birol, bunları Türkiye’deki elektrik kullanımı kriz öncesi seviyeye gelip geçmesi ve doğalgaz keşfi olarak sıraladı. 

Ama dünya çok ciddi bir enerji şoku ile karşı karşıyayız. Bunun Türkiye’ye yararlı olan yanının petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşük olması ve normal şartlar altında düşük olmaya devam edecek olması olduğunu ifade etti. Türkiye’nin kendi enerji dinamikleri olmasına rağmen dünyada olan bitenden etkilenmemesinin de imkansız olduğunu vurguladı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler