1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dövizle sözleşme yapmaya yasal engel getirildi

Dövizle sözleşme yapmaya yasal engel getirildi

Enerji Günlüğü – Sözleşme bedeli ve sözleşmelerden kaynaklanan diğer her türlü ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak...

Dövizle sözleşme yapmaya yasal engel getirildi

Enerji Günlüğü – Sözleşme bedeli ve sözleşmelerden kaynaklanan diğer her türlü ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yasaklandı.

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre bundan böyle dövizle sözleşme yapmak veya sözleşmelerden kaynaklanan her türlü ödeme yükümlülüğünün dövize bağlı olarak belirlenmesi yasaklandı. 

Kararda şöyle denildi, “Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrımenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrımenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz.”

Bu kararla birlikte ayrıca bugüne kadar imzalanmış sözleşmelerle ilgili de şu hüküm yürürlüğe girdi, “Bu kararın 4. maddesinin ‘g’ bendinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde, söz konusu bentte belirtilen ve daha önce akdedilmiş, yürürlükteki sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, Türk parası olarak taraflarca yeniden belirlenir”. 

Önceki ve Sonraki Haberler