1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya fosil yakıtlardan adil şekilde uzaklaşacak

Dünya fosil yakıtlardan adil şekilde uzaklaşacak

COP28, 198 ülkenin fosil yakıtlardan adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde uzaklaşma çağrısında bulunan bir anlaşmayı kabul etmesiyle sona erdi. 

Dünya fosil yakıtlardan adil şekilde uzaklaşacak

Enerji Günlüğü - Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 28. Taraflar Konferansı (COP28), ulusları fosil yakıtlardan uzaklaşmaya çağıran sonuç bildirgesine zirveye katılan 198 ülkenin tamamının imza atmasıyla sona erdi. Zirvenin bu yılki başkanı ve BAE’nin ulusal petrol şirketi ADNOC’un CEO’su Sultan Ahmed Al-Jaber, oybirliğiyle varılan anlaşmayı ‘tarihi’ olarak niteledi.

AŞAMALI SONLANDIRMA DEĞİL, ADİL UZAKLAŞMA

Bildirgede bu yakıtların kullanımının aşamalı olarak sonlandırılması ise önerilmiyor. Bunun yerine, “enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde uzaklaşılması öneriliyor. Ayrıca içinde bulunulan 10 yılın bu anlamda kritik olduğu belirtilerek eylemlerin hızlandırılması” çağrısında bulunuluyor.

OPEC’TEN GÜÇLÜ KARŞI KOYUŞ

Suudi Arabistan'ın başını çektiği petrol üreticileri birliği OPEC, 100'den fazla ülkenin fosil yakıtların kullanımının sonlandırılması yönündeki lobi çalışmalarına güçlü biçimde karşı koymuştu.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman yaptığı açıklamada, nihai anlaşma konusunda COP28 başkanlığıyla aynı fikirde olduğunu ve bunun krallığın hidrokarbon ihracatını etkilemeyeceğini söyledi. 

1,5 DERECE HEDEFİ NETLEŞTİ

Zirvede ayrıca küresel ortalama sıcaklık artışını sanayi devrimi öncesine göre 1,5 derecede sınırlandırmaya ilişkin küresel hedef netleşti. Diğer yandan, karar metninde finansman eksikliği ve çözümü öteleyen nükleer, karbon depolama, geçiş yakıtı gibi yanlış çözüm önerilerinin yer alması fosil yakıtlardan tam anlamıyla uzaklaşmanın önünde engel teşkil ediyor.

“ANLAŞMA DAHA TEMİZ BİR EKONOMİYE GEÇİŞİ HIZLANDIRABİLİR”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yaptığı açıklamada, COP 28 iklim zirvesinde varılan anlaşmanın daha temiz ve sağlıklı bir ekonomiye geçişi hızlandırabileceğini ve dünyanın Paris Anlaşması'nın iklim hedeflerine ulaşma yolunda ilerlemesini sağlayabileceğini söyledi. “Dünya 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmayı ve enerji verimliliği iyileştirmelerini iki katına çıkarmayı taahhüt etti” diyen Leyen, bunun fosil yakıtlardan uzaklaşmaya büyük bir ivme kazandıracağını ifade etti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler