1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrik borcu olan çiftçiye fark ödeme desteği yapılmayacak

Elektrik borcu olan çiftçiye fark ödeme desteği yapılmayacak

Enerji Günlüğü - Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçlarını ödeyinceye kadar bu yılın fark ödemesi desteği verilmeyecek.Gıda,...

Elektrik borcu olan çiftçiye fark ödeme desteği yapılmayacak

Enerji Günlüğü - Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçlarını ödeyinceye kadar bu yılın fark ödemesi desteği verilmeyecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Sulamaya İlişkin Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar 2017 Ekilişine Ait Fark Ödemesi Desteklemesi Yapılmamasına İlişkin Uygulama Tebliği’ni, Resmî Gazete'de yayımladı.

Tebliğ, yüksek kayıplı elektrik dağıtım şirketleri kapsamına giren ve 2017 yılında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrikten kaynaklanan borç için; 2017 ekilişi fark ödemesine konu ürünlerde çiftçinin alacağı fark ödemesi destek ödemelerine ödeme zamanında bloke konulması, çiftçinin muvafakati ile elektrik dağıtım şirketi ve/veya elektrik perakende satış şirketine aktarılması ve kalan kısmın çiftçiye ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Elektrik dağıtım şirketi ve/veya elektrik perakende satış şirketi, tarımsal sulamada elektrik kullanan ve alacaklı olduğu çiftçilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile beraber alacak tutarını Bankaya iletecek. Bakanlık tarafından Bankaya iletilen tarımsal destekleme ödemesine esas icmallerdeki çiftçilere veya tüzel kişilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile bu bilgilerin eşleşmesi halinde, fark ödemeleri destekleme bedeli blokeli hale gelecek ve Banka bu bedelleri çiftçiye ödemeyecek. 

Bloke konulmuş çiftçinin alacağı fark ödemesi destekleme hakedişinin çiftçiye ödenebilmesi için, Şirketin borcun ödendiğini Bankaya bildirmesi gerekecek. Bu bildirim yapıldıktan sonra destekleme alacağı hak sahibine ödenecek.

Çiftçinin, Bankaya müracaat ederek, Şirket tarafından bildirilen borcun karşılığı meblağın Şirket hesabına aktarılmasını talep etmesi halinde; usulüne uygun düzenlenmiş Muvafakatnameye göre çiftçinin hak ettiği destekleme tutarından, Şirket tarafından Bankaya bildirilen borç miktarı kadar kısım Şirket hesabına aktarılacak. Aktarım işleminden sonra çiftçinin bakiye alacağı kaldığı takdirde, kalan tutar çiftçiye ödenecek.

Enerji Günlüğü
Önceki ve Sonraki Haberler