1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Elektrikte santralden al tüketiciye ver uygulamasına devam

Elektrikte santralden al tüketiciye ver uygulamasına devam

Düşük maliyetle elektrik üretebilen santrallerin kârına sınır koyarak, konut elektriğindeki zam ihtiyacını azaltmayı hedefleyen Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması altı aylığına uzatıldı.

Elektrikte santralden al tüketiciye ver uygulamasına devam

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK-Kurul), arz yetersizliği sorunu yaşanmasını önleme gerekçesiyle elektrik piyasasında yaklaşık altı ay önce başlatılan Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması uygulamasının altı ay daha devam ettirilmesini benimsedi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada, başta İngiltere ve Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinin hem enerji arz güvenliğini sağlamak hem de tüketicileri yüksek maliyet artışlarından koruyabilmek amacıyla yeni tedbirleri devreye soktuğunu hatırlatarak “Bu tedbirlerden biri de azami uzlaştırma fiyat mekanizması” dedi.

AVRUPA'DAN ÖNCE TÜRKİYE'DE

Avrupa’da yeni devreye giren bu tedbirin Türkiye’de altı ay önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun aldığı bir kararla yürürlüğe girdiğine işaret eden Mustafa Yılmaz, söz konusu uygulamanın kurul tarafından alınan bir kararla 6 ay daha uzatıldığını duyurdu. Uygulama sayesinde hiçbir santralin kapanmadığını, arz güvenliği sıkıntısı da yaşanmadığını anlatan EPDK Başkanı Yılmaz, “Ancak tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Hem serbest piyasa yapısını koruyacağız hem de içinden geçtiğimiz dönemin doğasına uygun önlemleri almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ADİL VE REKABETÇİ PİYASA VURGUSU

Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması’nın enerji piyasalarının adil ve rekabetçi yapısının korunmasına yönelik bir emniyet sübabı olarak görülmesi gerektiğini savunan Yılmaz, EPDK olarak girdi maliyetlerini yakından takip ettiklerini söyledi. Mustafa Yılmaz, “Maliyetlerde yaşanan değişiklikleri azami uzlaştırma fiyatlarına da yansıttık. Örneğin ithal kömür fiyatında önemli bir değişiklik oldu ve bu yaşanan değişikliği de azami uzlaştırma fiyatlarını düşürme şeklinde yansıttık. Süreci titizlikle takip etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

FARK TÜKETİCİNİN CEBİNE KALACAK

EPDK tarafından alınan karar ile megavatsaat (MWh) başına azami uzlaştırma fiyatları doğal gaz santralleri için 4.500 TL, ithal kömür santralleri için 2750 TL, yerli kömür santralleri için 2050 TL, yenilenebilir kaynaklar için 1540 TL olarak belirlendi. Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark “destekleme bedeli” olarak kaynak bazlı destekleme havuzunda toplanacak. Bu havuzda oluşan gelirin, düzenlemeye tabi bütün tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılarak, tüketicilerin piyasada oluşan artışlardan korunması hedefleniyor. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler