1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Elin Enerji’nin ABD fabrikası 2024 başı teslimata başlıyor

Elin Enerji’nin ABD fabrikası 2024 başı teslimata başlıyor

Elin Enerji Genel Müdür Yardımcısı Kemal Ertuğran, konut kullanımları için sene sonuna kadar Sirius marka hibrit inverter çıkaracaklarını açıkladı.

Elin Enerji’nin ABD fabrikası 2024 başı teslimata başlıyor

Enerji Günlüğü - Güneş enerji şirketi Elin Enerji, ABD fabrikasında 2024 Ocak ayı ile birlikte kendi ürünlerini teslim etmeye başlayacak. Hırvatistan’da ise 950 MW’ın üzerinde Avrupa’nın tek sahada kurulacak olan en büyük solar park projesini geliştiriyor.

Güneş enerjisi sektöründe uçtan uca çözümler sunan 9 şirketi çatısı altında toplayan Elin Enerji Genel Müdür Yardımcısı Kemal Ertuğran, Enerji Günlüğü’ne özel açıklamalarda bulundu. Şirket olarak dışa açıldıklarını belirten Ertuğran, Ankara’daki toplam 3500 MW kapasiteli iki güneş paneli üretim fabrikasının dışında geçen sene verilen kararla birlikte bu sene sonu itibariyle ABD’de kurdukları 1000 MW kapasiteli fabrikanın tamamlanmış olacağını ifade etti. Ertuğran, “Şu anda mekanik montajlar devam ediyor. Fabrikamız 2024 Ocak ayı ile birlikte “Sirius PV USA” markasıyla kendi ürünlerini teslim etmeye başlayacak” dedi. 

elin-kemal-ertugran.jpg

“HIRVATİSTAN’DA GÜNEŞ PROJESİ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI”

Diğer taraftan da Hırvatistan’da 950 MW’ın üzerinde Avrupa’nın tek sahada kurulacak olan güneş enerji üretim tesisinin hazırlıkları tamamlandığını kaydeden Ertuğran, santralin bittiğinde bugün itibariyle Avrupa’daki tek sahada en büyük güneş enerjisi üreten saha haline geleceğini söyledi. 

TEKNİK İHTİYAÇLAR İÇİN YENİ BİR ŞİRKET

Türkiye içinde geçtiğimiz aylarda Elin Teknik AŞ isminde yeni bir şirket daha kurdukları bilgisini paylaşan Ertuğran, “Bu firmamızın işi ise bizim yurt dışına ithal ettiğimiz ve ürettiğimiz, müşterilerimize sunduğumuz tüm ürünlerle ilgili servis desteği sağlamak. Saha ekspertizi sağlamak. Müşterilerin herhangi bir teknik ihtiyacı olduğu zaman çok hızlı bir şekilde buna cevap verebilmek için çok profesyonel bir ekip kuruluyor. Zaten halihazırda bizim üç ayrı noktada mobil ekiplerimiz vardı. Bunların hepsini tek bir çatı altında topluyoruz. Hem garanti süreçlerimizi, hem de teknik ihtiyaçlarımızı teknik arkadaşlarla ve tamamen özel bir ekiple yapacağız. Aynı zamanda önümüzdeki süreçte bir bayi ağı oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bulunabilirliği arttırmak için şu ana kadar 34 tane bayi çalışması gerçekleştirdik. Sene sonuna kadar bu sayıyı daha fazla arttırmak istiyoruz. Bu şekilde hem münferit tüketici kullanıcıların hem de endüstriyel kullanıcıların kendi coğrafyalarında hem ürüne hızlı ulaşmalarını, hem de teknik olarak sorularına ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmelerini sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ANKARA’DA FABRİKALAR İLE 3500 MW KAPASİTELİ ÜRETİM

Özellikle lisanslı santraller için anahtar teslim çözüm sunmayla yola çıktıklarını ve 2017 ile birlikte Ankara Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ana fabrikalarının ilk etabını kurduklarını ifade eden Ertuğran, bu sene Nisan ayı itibariyle Başkent OSB’nin komşu OSB’si olan ASO 2’de 1000 MW’lık bir tesis daha hayata geçirdiklerini ve böylece Ankara’da toplam 3500 MW’lık Sirius markalı panel üretim kapasitesine ulaştıklarını kaydetti. 

ASO 2’deki yeni fabrikada Çin teknolojisiyle önümüzdeki süreçte sektörün çok konuşacağı yeni bir hücre tekniğiyle yeni ürün üretmeye başladıklarını belirten Ertuğran, “Bu ürünlerin Türkiye’de ilk ticari teslimatlarını yapan markayız. Bu ürün grubunun en önemli özelliği, %6-8 daha verimli üretim yapıyor olması. Çünkü hücrenin üzerinde bir işlem yapılıyor ve bu işlemle birlikte aynı boyuttaki hücre daha fazla enerji üretimi yapmış oluyor” dedi.

HİBRİT İNVERTER YOLDA

Ertuğran yeni ürün grupları geleceğini belirterek, “Önümüzdeki süreçte biraz daha residential dediğimiz münferit kullanıcılarımız için hibrit inverter çıkaracağız. Sene sonu gibi. Bu da Sirius marka” dedi. 

GÜNEŞTE ON YILDA 5 KAT BÜYÜME ÖNGÖRÜLÜYOR

Paris İklim Anlaşması ardından belirlenen hedefler kapsamında tüm ülkelerin ve uluslararası şirketlerin yenilenebilir enerji yatırımlarını önceliklendirmiş durumda olduklarını kaydeden Ertuğran, “Bunun içersinde de en büyük payı en fizibıl olan güneş enerji sistemleri alıyor. Yapılan bir çalışmaya göre 2050’ye kadar 3,15 trilyon dolarlık yenilenebilir enerji kaynaklarına küresel bazda yatırım yapılacağı öngörülüyor. O yüzden önümüzdeki yıllar boyunca global alanda güneşten enerji üretimi birinci sırada olacak” dedi. 

Türkiye’de güneş enerjisinin toplam kurulu gücün yaklaşık 9-10’una tekabül ettiğine dikkat çeken Ertuğran, “Enerji Bakanlığımızın bu yıl yayınladığı bir yenilenebilir enerji projeksiyonu var. Orada 2032 yılına kadar güneş enerjisinin bugünkü 10,5 GW’lık toplam kurulu gücünün 55,5 GW’a çıkacağı öngörülüyor. Yani on yıl sonra 5 kat büyüme hedefleniyor. Bu da yıllık ortalama 3,5 ila 4 GW’lık bir güneş enerjisi santrali kurulumu anlamına geliyor. Bu ortalamayı yakalamak Türkiye’yi enerji liginde bir kaç basamak daha üste taşıyacak” açıklamasında bulundu.

ZORLU EKONOMİK KOŞULLAR ENGEL DEĞİL AVANTAJ

Bugünkü ekonomik durumun bu projeksiyona bazı avantajlar sağlayacağını da ifade eden Ertuğran, “Bugün biz her 1 MW GES kurduğumuz zaman yıllık 110 milyon dolarlık doğal gaz ithalatını engellemiş oluyoruz. Kurulum açısından baktığınız zaman finans kaynağı önemli ve ölçeklendirilmeli ama her kurulumdan sonra zaten her yıl size ithalat tarafında ciddi avantaj yaratıyor. Bu yüzden daha hızlı hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Gidecek çok yolumuz var o yüzden çok çalışmamız gerekiyor. Şirket olarak da bizim önümüzdeki dönem mottomuz en büyük olmak değil, en iyisi olmak yönünde. Bunun için de kendimizi sürekli olarak yeniliyoruz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler