1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji Kimlik Belgesiz tapu işlemleri yapılmaya devam edecek

Enerji Kimlik Belgesiz tapu işlemleri yapılmaya devam edecek

Tarafların ortak beyanı halinde 1 Ocak 2020 tarihinden sonra da Enerji Kimlik Belgesi olmadan binaların alım satım ve kiralama işlemleri yapılabilecek.

Enerji Kimlik Belgesiz tapu işlemleri yapılmaya devam edecek

Enerji Günlüğü - Tarafların ortak beyanı halinde 1 Ocak 2020 tarihinden sonra da Enerji Kimlik Belgesi olmadan binaların alım satım ve kiralama işlemleri yapılabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Tapu Dairelerine gönderdiği Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tapu Dairesi Başkanlığı Enerji Kimlik Belgesi uygulaması ile ilgili duyuruyla Enerji Kimlik Belgesiz tapu işlemleri ile kiralama işlemlerinin yapılmaması konusunda açık kapı bırakıldı. Duyuruda Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği hükümleri gereğince 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alım, satım ve kiralamalarda Enerji Kimlik Belgesi aranacağı hatırlatılırken, tarafların ortak beyanı bulunduğu takdirde bu işlemlerin bu belge olmadan da yapılabileceği belirtildi.

Duyuruda, “Yukarıda bahsi geçen Kanun ve Yönetmelik düzenlemeleri ve ilgi (a) yazı çerçevesinde, 01.01.2020 tarihinden başlamak üzere yukarıda belirtilen tüm bina/yapıların bulunduğu taşınmazlar ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kira şerhi işlemlerinde, başvuru esnasında binanın veya bağımsız bölümün enerji kimlik belgesinin olup olmadığının sorulması, taraflarca enerji kimlik belgesinin var olduğunun beyan edilmesi halinde; “Enerji kimlik belgesi vardır. Tarafıma verilmiştir.” şeklinde, eğer taraflarca enerji kimlik belgesinin olmadığı beyan edilmiş ise “Enerji kimlik belgesi olmadan satış/kira şerhi işleminin yapılmasını kabul ediyorum/ediyoruz.” şeklinde başvuru belgesinin ilgili yerine başvuru esnasında veya en geç imza aşamasında tarafların beyanı alınıp imzalatılarak işlemlere yön verilmesi, ayrıca enerji kimlik belgesi ibrazının aranılmaması gerekmektedir” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler