1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Enerji piyasasında lisans hareketliliği

Enerji piyasasında lisans hareketliliği

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Ağustos ayında rüzgar, güneş ve hidroelektrik santralleri başta olmak üzere çok sayıda yeni üretim lisansı verdi. Mevcut tesisler için lisans devirleri yapılırken, toplayıcı ve tedarik lisansları da sahiplerini buldu.

Enerji piyasasında lisans hareketliliği

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Ağustos 2025 döneminde elektrik, petrol ve LPG piyasalarına yönelik çok sayıda önemli lisans kararı aldı. Birçok yeni rüzgar, güneş ve hidroelektrik santraline lisans verilirken , bazı tesislerin lisansları el değiştirdi. Piyasaya yeni toplayıcı ve tedarik şirketleri de katıldı.

YENİ ÜRETİM LİSANSLARI

EPDK, 14 Ağustos 2025 tarihli kararıyla Aşiyan Enerji Üretim İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'ye R3-Malatya-1 RES projesi için 49 yıl süreli üretim lisansı verdi. 21 Ağustos 2025'te ise Kalyon YEKA RES 3 Rüzgar Enerjisi Yatırımları AŞ, R3-Trabzon-1 RES projesi için 49 yıllık üretim lisansı aldı.

Kurulun 28 Ağustos 2025 tarihli kararlarıyla Kıvanç Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'ye "Kıvanç Kağıt TES" projesi için 49 yıl, HSR Enerji Elektrik Üretim İnş. San. AŞ'ye ise "Akşar Reg ve HES" projesi için 49 yıl süreli üretim lisansı verildi.

LİSANS DEĞİŞİKLİKLERİ VE DEVİRLER

Aksa Akrilik Kimya Sanayii AŞ'ye "Aksa Santrali" için verilmiş olan üretim lisansı sonlandırılarak, Akset Enerji Üretim AŞ'ye aynı santral için 30 Nisan 2058'e kadar geçerli olacak şekilde yeni bir lisans düzenlendi.

Ovit Enerji Üretim AŞ'nin "Çayhan 1 Reg. ve HES" projesi lisansı sonlandırılarak, Ayek Enerji Üretim İnşaat AŞ'ye tesis için 48 yıl 6 ay 20 gün süreli yeni üretim lisansı verildi.

Egesa Elektrik İnşaat Enerji Üretim AŞ'ye ait "Artuklu-1 GES" projesinin lisansı da sonlandırılarak, projenin devredildiği Artuklu Ges Elektrik Üretim AŞ'ye 48 yıl 10 ay 5 gün süreli yeni bir lisans tahsis edildi.

Afyon Yenilenebilir Enerji Elektrik Üretim AŞ'nin üretim lisansı da sona erdirilerek, "Afyon Biogaz Elektrik Üretim Tesisi" için Beta Çevre Hizmetleri ve Atık Yönetimi San. Tic. Ltd. Şti.'ne 3 Temmuz 2035 tarihine kadar geçerli olacak 9 yıl 10 ay 5 günlük yeni üretim lisansı verildi.

SONA ERDİRİLEN VE İPTAL EDİLEN LİSANSLAR

Kurul, Dere Enerji AŞ'ye D3 RES projesi için verilen üretim lisansını 7 Ağustos 2025 itibarıyla sonlandırdı. Aynı tarihli bir kararla Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye "Çarşamba Şeker Fabrikası Kojenerasyon Tesisi" için verilen üretim lisansı da sona erdirildi. Tillo Enerji Çevre Temizliği İnşaat Gıda ve Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi'ne "Tillo BES" projesi için verilen üretim lisansı ise iptal edildi. Ayrıca, Port Uluslararası Enerji Yatırımları AŞ'ye ait tedarik lisansı 28 Ağustos 2025 tarihi itibarıyla sonlandırıldı.

PİYASAYA YENİ OYUNCULAR GİRDİ

EPDK, toplayıcılık faaliyetleri için dört yeni şirkete lisans verdi. Callsmart Enerji Ticaret AŞ , Rönesans Reflex Enerji Çözümleri Sanayi ve Ticaret AŞ , Akro Enerji Ticaret AŞ ve İş Perakende ve Toptan Elektrik Ticaret AŞ, 20'şer yıl süreli toplayıcı lisansı aldı. Global Enco Enerji ve Teknoloji AŞ'ye ise 20 yıl süreli tedarik lisansı verildi.

PETROL VE LPG PİYASASI KARARLARI

Petrol piyasasında, Belgin Madeni Yağlar Ticaret ve Sanayi AŞ'nin ihrakiye teslimi lisansının süresi 9 Şubat 2026'dan itibaren 9 Şubat 2041'e kadar uzatıldı.

LPG piyasasında ise Kongaz Petrol Ürünleri Pazarlama Sanayi Ve Ticaret AŞ'ye Konya'daki tesisi için 15 yıl süreli LPG Depolama Lisansı verildi. Saytek Medikal Ve Plastik Sanayi Ticaret AŞ de 15 yıl süreli LPG Dağıtıcı Lisansı aldı. Enerji Gaz AŞ'nin LPG Dağıtıcı Lisansının süresi ise 30 Eylül 2025'ten itibaren 30 Eylül 2040'a kadar uzatıldı.