1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji yatırımlarının yarısına yakını düşük karbonlu kaynaklara yapıldı

Enerji yatırımlarının yarısına yakını düşük karbonlu kaynaklara yapıldı

Türkiye’de 2002-2018 arasında gerçekleşen 110 milyar dolarlık enerji sektörü yatırımının yüzde 45’inden fazlası düşük karbonlu yerli enerji kaynaklarına yapıldı.

Enerji yatırımlarının yarısına yakını düşük karbonlu kaynaklara yapıldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 2002-2018 arasında gerçekleşen 110 milyar dolarlık enerji sektörü yatırımının yüzde 45’inden fazlası düşük karbonlu yerli enerji kaynaklarına yapıldı.

Enerji dönüşümü alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk ve tek düşünce kuruluşu SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, ‘Türkiye’de Enerji Dönüşümünün Finansmanı’ projesi kapsamında hazırladığı ‘Enerji Finansmanı Raporu’nun ön bulgularını paylaştı. Kapsamı açısından Türkiye’de bir ilk olan ve sonuçları 2019’un ikinci yarısında açıklanacak olan rapora göre, Türkiye’de 2002-2018 arasında gerçekleşen 110 milyar dolarlık enerji sektörü yatırımının yüzde 45’inden fazlası, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi ve enerji verimliliği gibi düşük karbonlu yerli enerji kaynaklarına yapıldı.

TÜRKİYE’DE ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ BAŞLADI

Raporun ön bulgularını değerlendiren SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Saygın: “110 milyar dolarlık yatırımının yaklaşık yarısının düşük karbonlu geleceğe yapılmış olması, Türkiye’de enerji dönüşümünün başladığını gösteriyor. Bu trendin önümüzdeki yıllarda ivme kazanarak sürebilmesi için, sektör paydaşlarının katkısıyla birlikte yürüttüğümüz çalışmalar arasında ‘Türkiye’de Enerji Dönüşümünün Finansmanı’ projesi de yer alıyor” dedi. 

Çalışmanın ön bulguları şöyle:

Küresel seviyede sürdürülebilirlik, iklim finansmanı, düşük karbonlu ekonomi temalı özel fon ve finansal enstrümanlar hızla gelişiyor ve çeşitleniyor. 

Dünyadaki toplam yenilenebilir enerji finansmanının yarısı en yüksek payla kredilerden sağlanırken, özkaynakların payı yüzde 39 ve kamu fonlamasının payının yüzde 10 seviyesinde kaldığı gözleniyor.

Türkiye’de 2002-2018 yılları arasında gerçekleşen toplam 110 milyar dolarlık enerji sektörü yatırımının yüzde 45’inden fazlası, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi ve enerji verimliliği gibi düşük karbonlu yerli enerji kaynaklarına yapıldı.

2018 yılında, enerji sektörünün toplam kredi borcu 45,4 milyar dolar seviyesine çıktı. Söz konusu borcun yarısı yurt içi kredilerden, diğer yarısı da eşit paylarda doğrudan dış borç ve yurt içi kurumlar aracılığıyla kullandırılan kaynaklardan meydana geldi.

Sektörün gündeminde güncel ekonomik zorluklar ön plana çıkarken, paydaşlar enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji için yenilikçi finansman ve iş modellerinin hayata geçirilmesi için önerilerde bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler