1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Enerjisa Üretim Erciyes Rüzgâr Santrali devrede

Enerjisa Üretim Erciyes Rüzgâr Santrali devrede

Sabancı Holding - Alman E.ON ortaklığı Enerjisa, elektrik üretim portföyüne 65 MW’lik katkı sağlayan Erciyes Rüzgâr Santrali’ni faaliyete geçirdi. Enerjisa Üretim böylece rüzgâr enerjisinde 277 MW, toplamda 3672 MW'lik kurulu güce ulaştı.

Enerjisa Üretim Erciyes Rüzgâr Santrali devrede

Enerji Günlüğü - Elektrik üretim, dağıtım ve ticareti alanındaki en büyük özel sektör oyuncusu konumundaki Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa, santral yatırımlarına yeniden hız verdi. Enerjisa Üretim, 2015 yılında başladığı rüzgar ölçümleri ışığında geliştirdiği ve Eylül 2021’de inşasına başladığı Kayseri Yahyalı’daki Erciyes Rüzgar Enerji Santrali’ni (Erciyes RES) üretime geçirdi.

KURULU GÜÇ 3672 MW’YE ÇIKTI

Yaklaşık 70 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen 65 MW gücündeki Erciyes RES ile birlikte Enerjisa’nın rüzgâra dayalı elektrik üretim kapasitesi 277 MW seviyesine ulaştı. Enerjisa’nın Erciyes RES’ten önce işletmede bulunan ve toplam 212 MW gücündeki tesisleri Çanakkale, Dağpazarı ve Balıkesir'de bulunuyor. Enerjisa Üretim, Erciyes RES ile birlikte toplam elektrik üretim kurulu gücünü 3.672 megavata yükseltmiş oldu.

YILLIK 221 MİLYON KWH ELEKTRİK

Enerjisa Üretim’in, stratejik öncelik kabul ettiği yenilenebilir enerji alanındaki önemli yatırımlarından biri olan Erciyes RES, 65 MW kurulu gücüyle yıllık 221 milyon kilovaksaat (kWh) seviyesinde üretim yapacak. 75 bin hanenin elektrik ihtiyacına karşılık gelen bu üretimiyle santralin bölge ekonomisine de büyük katkı sağlaması bekleniyor. Santral yıllık yaklaşık 200 bin ton karbon emisyonunu önleyecek.

GÜNEŞ-RÜZGÂR BİRLİKTELİĞİ

Bu arada, Kayseri Yahyalı’daki Erciyes Rüzgâr Enerji Santrali, son dönemde mevzuatı oluşturulan ve giderek sayıları artan hibrit elektrik üretim tesislerinden biri olarak faaliyet gösterecek. Bu kapsamda, Enerjisa Üretim’in Erciyes RES sahasındaki 14.5 MW kurulu güce sahip güneş enerji santralinin kurulumu da tamamlanmış durumda. Montaj ve test aşamaları tamamlanarak şebekeye bağlanan Erciyes GES, kabul için hazır. Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Bayçöl’ün verdiği bilgiye göre rüzgâr ve güneşe dayalı üretim yapan Yahyalı’daki hibrit Erciyes GES-RES kompleksinin, ilave yatırımlarla toplam 100 MW kurulu güce sahip olması hedefleniyor.

İLKLERİN RES’İ: ERCİYES

Enerjisa Üretim’in Erciyes Rüzgâr Enerji Santrali, kendi alanında pek çok ilki barındırıyor. Santralde halen Türkiye’nin en yüksek kurulu güce sahip rüzgâr türbinleri dönüyor. Nordex’e ait N163 serisi 12 türbinin her biri 5.7 MW’lik güçle üretim yapabiliyor. Erciyes RES’teki türbinler kanat uzunluğu ilave edildiğinde 200 metre ile halen Türkiye’nin en yüksek türbinleri unvanına da sahip. Türkiye’deki uzun türbin kanatları da 81 metre ile Erciyes RES’teki Nordex N163 türbinlerin elinde. Bu aynı zamanda 163 metre ile en uzun rotor çapı (kanatlar dönerken oluşturduğu dairenin çapı) anlamına da geliyor. 

Mehmet KARA - Yahyalı/KAYSERİ 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler