1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. EPDK Başkanı Yılmaz: Şarj ünitesi sayısının 9 bine yaklaştı

EPDK Başkanı Yılmaz: Şarj ünitesi sayısının 9 bine yaklaştı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, şarj ünitesi sayısının 8 bin 861’e ulaştığını; Türkiye’nin araç başına düşen şarj noktası sayısında Avrupa’da birinci olduğunu söyledi.

EPDK Başkanı Yılmaz: Şarj ünitesi sayısının 9 bine yaklaştı

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, şarj ünitesi sayısının 8 bin 861’e ulaştığını; Türkiye’nin araç başına düşen DC şarj noktası sayısında Avrupa’da birinci olduğunu söyledi.   

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz 2023 itibarıyla trafikte yaklaşık 33 bin adet elektrikli araç bulunuyor. Bu veri, Türkiye’deki her 14 elektrikli araç için bir DC şarj ünitesi olduğu anlamına geliyor. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikli araç sektöründe çok hızlı bir gelişme kaydedildiğini bildirdi ve şarj noktası sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Mustafa Yılmaz, “Ülkemizdeki şarj istasyonu sayısı her ay nerdeyse katlanarak artıyor. Son rakamlara göre 4.221 adet şarj istasyonunda 6.633 adedi AC (yavaş şarj), 2.228 adedi de DC (hızlı şarj) noktası olmak üzere toplam 8.861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor. Araç başına düşen DC şarj noktası açısından Türkiye, Avrupa genelinde birinci sırada” diye konuştu. 

EPDK’nın geliştirdiği Şarj@TR mobil uygulamasını bütün elektrikli araç sahiplerine tavsiye eden Mustafa Yılmaz, şarj istasyonlarına ait bilgilerin de EPDK’nın internet sayfasında yayınlamaya başladıklarını kaydetti. 

ULUSAL ŞARJ AĞI HIZLA GENİŞLİYOR

Şarj hizmetlerine yönelik son verileri paylaşan EPDK Başkanı Yılmaz, toplamda Türkiye’de 8.861 şarj noktasına ulaşıldığını açıkladı ve “Halihazırda 81 ilimizde de şarj istasyonları bulunuyor ve ülkemizdeki şarj istasyonu sayısı her ay neredeyse katlanarak artıyor. Son rakamlara göre 4.221 adet şarj istasyonunda 6.633 adedi AC (yavaş şarj), 2.228 adedi de DC (hızlı şarj) noktası olmak üzere toplam 8.861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen DC şarj noktası açısından Türkiye, Avrupa genelinde birinci sırada. Elbette bu durum araç sayısı ile doğrudan ilintili ama bir yandan elektrikli araç sayımız hızla artarken aynı süratle şarj noktalarımızın da artması çok önemli. Bu durum sektörümüz adına gerçekten gurur verici” dedi. 

ŞARJ İSTASYONU BİLGİLERİ EPDK’NIN İNTERNET SİTESİNDE

Şarj@TR uygulamasıyla şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatlarının anlık olarak görülebileceğini hatırlatan Mustafa Yılmaz, “Uygulama elektrikli araç sahiplerinin gerçekten hayatlarını kolaylaştıracak bir uygulama. Ayrıca şarj istasyonlarına ait bilgileri kurumumuzun internet sayfasında yayınlamaya başladık. Vatandaşlarımız internet sayfamızdan; hangi şarj istasyonunun nerede olduğu gibi, gereken bütün bilgilere ulaşabilecek. Ayrıca ülkemizde hangi şehirde şarj hizmeti verilen kaç şarj istasyonu ve kaç şarj noktası olduğu bilgileri de kamuoyu tarafından bu sayfa üzerinden sürekli takip edilebilecek” ifadelerini kullandı.  

YEŞİL ŞARJ İSTASYONLARI GELİYOR 

Öte yandan ülkemizde elektrikli araçların sayısı artarken, bu araçların daha çevreci bir şekilde kullanılabilmesine imkân sağlayacak EPDK düzenlemesi de yürürlükte. Düzenleme ile şarj ağı işletmeci lisansı sahipleri kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonlarından tamamını veya bazılarını yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebiliyor. 

Elektrikli araçlara temin edilen elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiğinin belgelendirildiği yeşil şarj istasyonlarının önemine dikkat çeken Mustafa Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı, “Herhangi bir şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi kurulması da hâlihazırda mümkün. Artık elektrik depolama ve yenilenebilir enerji üretim tesisi ile bütünleşik şarj istasyonlarının yanı sıra, YEK-G belgeli yeşil şarj istasyonları ile de elektrikli araçlara şarj hizmeti sunulabilecek. Sektörümüzün bu konuda da yatırımlarını sürdürmesini bekliyoruz”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler