1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. YEK-G alan şarj istasyonu Yeşil Şarj İstasyonu olacak

YEK-G alan şarj istasyonu Yeşil Şarj İstasyonu olacak

Şarj ağı işletmecileri, istasyonlarını yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebilecek.

YEK-G alan şarj istasyonu Yeşil Şarj İstasyonu olacak

Enerji Günlüğü - Şarj ağı işletmecileri, YEK-G belgesi alarak, istedikleri istasyonu yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebilecek.

Şarj Hizmeti Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişikliğe göre şarj ağı işletmecileri, kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonlarında şarj hizmetine konu olan elektrik enerjisi için Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G belgesi) alabilecekler ve Elektrik Piyasasında Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösterebilecekler. 

İSTASYONDA TÜKETİLEN TÜM ELEKTRİK İÇİN YEK-G GEREKİYOR

Düzenleme uyarınca şarj hizmetine konu elektrik enerjisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğinin belgelendirilmesi amacıyla, söz konusu elektrik enerjisinin tamamı için YEK-G belgesi alınırsa; söz konusu istasyon Yeşil Şarj İstasyonu olarak tanımlanacak ve Yeşil Şarj İstasyonlarındaki şarj hizmetine konu elektrik enerjisinin tamamı için YEK-G belgesinin itfa edilmesi zorunlu olacak.

YEK-G BELGESİ TÜKETİCİNİN GÖREBİLECEĞİ ŞEKİLDE SERGİLENECEK

Yönetmeliğe eklenen 16/A maddesiyle şarj ağı işletmecilerine, yeşil şarj istasyonlarından şarj hizmeti alan kullanıcılara YEK-G belgelerini itfa ve ifşa etme yükümlülüğü getirildi. 

Şarj ağı işletmecileri kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonlarından tamamını veya bazılarını yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebilecekler. Yeşil şarj istasyonları serbest erişim platformunda ayrı bir renk veya işaret ile gösterilecek. 

Ayrıca EPDK, yeşil şarj istasyonlarının kullanıcılar nezdinde ayırt edilmesini sağlamak üzere logo ve/veya işaretler belirleyebilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler