1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK'dan serbest elektrik tüketicisi olacaklara uyarılar

EPDK'dan serbest elektrik tüketicisi olacaklara uyarılar

EPDK, serbest elektrik tüketicisi olacaklara lisanslı şirketlerle anlaşma yapmaları ve fiyat karşılaştırması yaparak dikkatli davranmaları yönlü uyarılarda bulundu. 

EPDK'dan serbest elektrik tüketicisi olacaklara uyarılar

Enerji Günlüğü - EPDK, serbest elektrik tüketicisi olacaklara lisanslı şirketlerle anlaşma yapmaları ve fiyat karşılaştırması yaparak dikkatli davranmaları yönlü uyarılarda bulundu. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik piyasasında serbest tüketici limiti olarak kullanılan yıllık tüketim miktarını güncelledi ve geçen yıl 1400 kilovatsaat olarak belirlenen serbest tüketici limitini 1200 kilovatsaate düşürdü. Güncelleme ile 2021 yılı itibariyle aylık ortalama 75 TL elektrik fatura ödeyenler de serbest tüketici haline geldi, böylece 2.7 milyon kişi daha serbest tüketici oldu.

EPDK yaptığı açıklama ile serbest tüketici niteliği kazanan abonelerin, serbest tüketici olmanın sunduğu tedarikçi seçme ve ikili anlaşmayla daha ucuza elektrik alma fırsatını değerlendirirken bazı konularda dikkatli davranması gerektiğine dikkat çekti.  

Açıklamada bu konular şöyle sıralandı:

“- Lisanslı tedarik şirketleriyle ya da üretim şirketleriyle anlaşma yapılmalı. 

Serbest tüketici hakkını kullanmak isteyen abonelerin kendilerine elektrik satmak isteyen şirketin lisanslı olup olmadığına dikkat etmesi önem arz ediyor. Tüketiciler, lisanslı tedarik şirketlerinin ve lisanslı üretim şirketlerinin listesine EPDK'nin internet sitesinden ulaşabiliyor.  

- İkili anlaşmalar mesafeli veya yazılı olarak kurulabilir ve sonlandırılabilir.

Tedarikçiler ikili anlaşmanın kurulmasından önce Tüketici Hakları Bilgilendirme Formu ve İkili Anlaşma Ön Bilgilendirme Formu ile tüketicileri bilgilendirmek ve bilgilendirme yapıldığının teyidini sağlamak zorundadır.

Ön bilgilendirme formunda güvence bedeli, gecikme faizi, ikili anlaşmanın süresi, cayma bedeli/ceza koşulana dair açık bilgilere açıkça yer verilir ve bunlar karşılıklı olarak müzakere edilir.

İkili anlaşmalar belirli süreli ve belirsiz süreli olmak üzere teklif edilebilir, belirli süreli ikili anlaşmalar azami 3 yıllık yapılabilir.

Önerilen indirimler Şirketin sunmakla yükümlü olduğu Fiyat Karşılaştırma Tablosu veya http://www.epdk.gov.tr adresinde yer alan Fatura Hesaplama Modülü kullanılarak mukayese edilebilir.

İndirimin enerji bedeli üzerinden mi yoksa toplam fatura tutarı (fon pay ve vergiler hariç)  üzerinden mi yapıldığına dikkat edilmeli.  

Tüketiciler anlaşmanın kurulduğu ya da yenilendiği tarihten itibaren 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cayma bedeli ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.

Tüketicinin başka kullanım yerine taşınması ya da kullanım yerini tahliye etmesi durumunda ikili anlaşma, cayma bedeli ve/veya ceza koşulu ödemeksizin feshedilebilir.

İkili anlaşmada tedarikçiye tüketici aleyhine tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren hükme yer verilemez.

İkili anlaşmada değişiklik yapılmasına ilişkin öneri karşısında tüketicinin susması veya açıkça reddetmemesi önerinin kabulü olarak yorumlanamaz ve aksi hükme ikili anlaşmada yer verilemez.

Mesken tüketicileri ayrıca 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında korunmaktadır.”

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler