1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. EÜAŞ Çatalca ve Silivri'de linyit arayacak

EÜAŞ Çatalca ve Silivri'de linyit arayacak

Enerji Günlüğü - Çatalca ve Silivri sınırları içinde 84 noktada sondaj yöntemiyle yerli linyit arama çalışmaları yapılacak. Proje maliyeti 850 bin...

EÜAŞ Çatalca ve Silivri'de linyit arayacak

Enerji Günlüğü - Çatalca ve Silivri sınırları içinde 84 noktada sondaj yöntemiyle yerli linyit arama çalışmaları yapılacak. Proje maliyeti 850 bin TL olarak hesaplanıyor. 

Elektrik üretiminde yerli linyitin payının artırılmasına yönelik çalışmalar hızlandı. Elektrik Üretim AŞ, İstanbul’un Çatalca ve Silivri ilçeleri çevresinde sondaj yöntemiyle linyit arama çalışmaları başlatıyor. EÜAŞ’ın hazırladığı projeye göre, Çatalca ve Silivri sınırları içinde birbirine mücavir 5 ruhsatlı alanda, 84 adet noktada, sondaj yöntemiyle linyit aranacak. 

ÜÇ AŞAMADA TAMAMLANACAK

20110028 / 201100037 / 201100036 /201100034 / 201100031 numaralı maden arama ruhsat sahaları grit sistemine göre 35. dilimde ve F20a3-F20a4 paftalarında yer alıyor. Söz konusu sahalardaki maden arama projeleri; arama ruhsat sahasında bir termin planı dahilinde, ekonomik olarak işletilebilecek bir maden yatağı bulabilmek için arama süresi boyunca yapılacak arama faaliyetlerini içeriyor. Çalışmalar ön arama, genel arama ve detay arama olarak 3 dönemde gerçekleştirilecek. 

DERİNLİK VE KALİTE TESPİTİ 

Projenin amacı ruhsat alanı içinde sondaj faaliyetiyle linyit yataklarının tespiti, derinlik, kalınlık, kalite ve geometrisinin belirlenmesi olarak ifade ediliyor. Hafif engebeli olan ruhsat sahalarının denizden ortalama yüksekliği 150-200 metre arasında. Sondaj çalışma alanı içinde akarsu varlığı yok. Alanın bitki örtüsünü genellikle meşeler oluşturuyor. 

Ruhsat alanlarının İstanbul’la karayolu bağlantısı bulunurken, bölgedeki köyler arasında stabilize yollar mevcut. 

ÖNCE İZİNLER ALINACAK 

Kuyuların yer aldığı ruhsat alanları şahıs ve hazine arazisi. Şahıs arazileri için ruhsat sahiplerinden muvafakatname alınacak ve Hazine arazisi için ise ilgili kurumlardan gerekli izinler alınmadan çalışmalara başlanmayacak. Proje kapsamında her bir sondaj kuyusu için 600 metrekare büyüklüğünde (30 m x 20 m) çalışma alanı belirlenmiş durumda. 

ÇEVREYE ZARAR VERİLMEYECEK

Proje kapsamında ruhsat sahası içerisinde yürütülecek maden arama çalışmaları sırasında çevreye zararlı herhangi bir faaliyette bulunulmayacak. Yapılacak arama faaliyetlerinde ilgili kanunlar gereği alınması gerekli izinler alınacak. 

İŞLETME RUHSATI İÇİN... 

Sondaj yöntemiyle arama çalışmalarının sona ermesine müteakip, söz konusu alan için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MİGEM), işletme ruhsatı ve işletme izni için müracaat edilecek. MİGEM’den İşletme izni alınmadan çalışmalara başlanılmayacak. 

PROJE İÇİN KAÇ TL HARCANACAK? 

Proje kapsamında sondaj çalışmasında çevre, işletilebilirlik ve maliyet bakımından en uygun yöntemler kullanılması benimseniyor. Arama çalışmalarına bir traktör kepçe, bir traktör, bir sondaj kulesi kullanılacak. Makina ekipman, proje etüt ve proje maliyetlerinden oluşacak toplam maliyet ise 850 bin TL olarak hesaplanıyor. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler