1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fatih Dönmez: Yavuz Sondaj Gemisi 4 Nisan’da kritik göreve çıkacak

Fatih Dönmez: Yavuz Sondaj Gemisi 4 Nisan’da kritik göreve çıkacak

Yavuz Sondaj Gemisi, 4 Nisan’da Karadeniz gazı için kuyu başında su tabanı ekipmanını döşemek üzere yola çıkacak. 

Fatih Dönmez: Yavuz Sondaj Gemisi 4 Nisan’da kritik göreve çıkacak

Enerji Günlüğü - Yavuz Sondaj Gemisi, 4 Nisan’da Karadeniz gazı için kuyu başında su tabanı ekipmanını döşemek üzere yola çıkacak. 
 
Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nde yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere Zonguldak’a giden Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazıyla ilgili altyapı çalışmalarında önemli mesafe alındığını kaydetti ve 04 Nisan 2022 tarihinde Yavuz Sondaj Gemisi’nin su tabanı ekipmanını döşemek üzere yola çıkacağını bildirdi. 

İnşaat alanındaki incelemelerini tamamlayan Bakan Dönmez, Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'nin tamamlandıktan sonra dünyada örnek gösterilen mega projelerden biri olacağını vurguladı ve şöyle konuştu, “Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hedefimiz 2023’ün ilk çeyreğinde Karadeniz gazını milletimizle buluşturmak. Karada bugün itibarıyla yaklaşık 2.000 işçimiz çalışıyor. Muhtemelen 2 ay içinde bu sayıyı iki katına kadar çıkarmış olacağız. Yoğun, hummalı bir çalışma var, zemin ıslahı büyük oranda bitmiş durumda, üst yapı müteahhidimiz girdi. Bu borular Karadeniz'in yüzlerce metre altına yerleştireceğimiz borular. Boru sevkiyatında da %60’lara ulaştık. İnşallah Haziran ayı gibi boru sevkiyatımız tamamlanmış olacak. Belki Haziran ve Temmuz’da da derin deniz tarafında boru yerleştirme işlemlerine başlayacağız. Proje bittiğinde herhalde dünyanın da örnek gösterilen büyük mega projelerinden birisi olacak”. 

“YAVUZ 4 NİSANDA KRİTİK BİR GÖREVE ÇIKACAK”
Bir geminin de kıyı tarafında işlemlere devam ettiğini ve deniz tabanında ıslah çalışması yaptığını belirten Bakan Fatih Dönmez, karada terminale kadar gidecek borulama işlemlerinin de sürdüğünü anlattı. 

Fatih Dönmez şunları ekledi, “Sadece kuyuyu açmak yeterli değil. Üretime hazırlanması için de çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Yavuz Sondaj Gemimiz limanda. Nisanın 4'ü itibarıyla çok kritik göreve çıkacak. Bugün sabah dev kargo uçağıyla ilk kuyumuzun başına yerleştireceğimiz bu alanda 'christmas tree' diye adlandırılan, su altındaki debi ve basıncı yönetecek su tabanı ekipmanı Türkiye'ye geldi. İnşallah en kısa süre içinde Filyos'a nakledeceğiz. Yavuz Sondaj Gemimize yerleştireceğiz ve kuyumuzun başına götürerek kuyu başında da montajı su altı robotlarıyla yapacağız. Bu projede teknolojik olarak da dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanıyoruz”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler