1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye ilk kuyubaşı doğalgaz vanasını denize indiriyor 

Türkiye ilk kuyubaşı doğalgaz vanasını denize indiriyor 

Yavuz Sondaj Gemisi, doğalgaz keşfedilen sahada kullanılacak ilk kuyubaşı vanasını deniz dibine indirmek üzere yola çıkıyor. 

Türkiye ilk kuyubaşı doğalgaz vanasını denize indiriyor 

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine 2018 Ekim’de katılan ve hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Haziran 2019’da Kocaeli’nden görev bölgesine sevk edilen Yavuz Sondaj Gemisi, kritik bir görev için hazır. 

Türkiye’nin derin denizlerdeki sondaj filosunun ikinci üyesi olan Yavuz, bakım işlemlerinin ardından Filyos Limanı’ndan bugün (8 Nisan 2022) Sakarya Gaz Sahası'na doğru yola çıkacak.  

ÖNCE İLK VANAYI YERLEŞTİRECEK SONRA YENİ GÖREVLER ÜSTLENECEK 

Daha önce Akdeniz'de bulunan Yavuz Gemisi bir süre önce yürütülen çalışmaların ardından Karadeniz'e geçerek Filyos Limanı’na demirlemişti. Dev gemi, yapılan revizyon ve yenileme çalışmalarının ardından bugün kritik görevi için uğurlanıyor. Filyos Limanı’ndan yola çıkacak Yavuz Sondaj Gemisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katıldığı törenle uğurlanacak. Hali hazırda Karadeniz Gaz Sahasında devam eden çalışmalara destek verecek olan Yavuz, ihtiyaç halinde yeni aramalarda da görev alacak. 

YAVUZ SONDAJ GEMİSİ 12.200 METRE DERİNE İNEBİLİYOR

Ayrıca geçen hafta Filyos Limanı’na getirilen dev Kuyubaşı Vanası’da Yavuz tarafından çalışmaların yapıldığı sahadan Karadeniz’in derinliklerine indirilecek. Uzunluğu 229, kule yüksekliği 104, genişliği 36 olan Yavuz Sondaj Gemisi, 52 bin 105 groston ağırlığında. Yaklaşık 12 bin 200 metreye kadar sondaj kabiliyet bulunan dev gemi, 6+ jenerasyon derin sondaj gemisi olarak dikkatleri çekiyor. 

DÖRDÜNCÜ SONDAJ GEMİSİ YOLDA

Öte yandan Türkiye’nin derin denizlerde hidrokarbon aramada kullanılacak dördüncü sondaj gemisi de Türkiye’ye doğru seyir halinde. 

Bakan Fatih Dönmez, Mart ayının sonunda bölgeye yaptığı ziyarette incelemelerde bulunmuş ve Yavuz Sondaj Gemisi’nin “kritik” bir görev için demir alacağını söylemişti. Keşif yapılan gaz sahalarında oluşturulan kuyuların başında yer alacak ilk kuyubaşı vanası da yine Mart ayında Filyos Limanı’na getirilmişti. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler