1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fatih, Yavuz ve Kanuni'ye kardeş geliyor: Türkiye sondaja 4. gemiyi arıyor

Fatih, Yavuz ve Kanuni'ye kardeş geliyor: Türkiye sondaja 4. gemiyi arıyor

Boru gazı ve LNG formunda enerji aktarabilecek yetenekteki yüzer LNG terminali Ertuğrul gemisi bu ay içinde Türkiye’de olacak. Dördüncü sondaj gemisini satın almak için pazarlıklar ise sürüyor.  

Fatih, Yavuz ve Kanuni'ye kardeş geliyor: Türkiye sondaja 4. gemiyi arıyor

Enerji Günlüğü - Boru gazı ve LNG formunda enerji aktarabilecek yetenekteki yüzer LNG terminali Ertuğrul gemisi bu ay içinde Türkiye’de olacak. Dördüncü sondaj gemisini satın almak için pazarlıklar ise sürüyor.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Konya'da bir grup gazeteciye çeşitli açıklamalarda bulunurken birçok ülkenin “2050'de sıfır emisyon” hedefi açıkladığını hatırlattı. Türkiye'nin de bu konularda önemli hamleler yaptığına işaret eden Dönmez, elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının yüzde 50'nin üzerine çıkarılmasını buna örnek gösterdi.

NÜKLEER ÇOK ÖNE ÇIKACAK

Emisyonu azaltma hedefleriyle birlikte nükleer santrallerin önümüzdeki dönemde çok daha fazla öne çıkacağını ifade eden Enerji Bakanı Dönmez, "Çünkü nükleer güç santralleri sıfır emisyonlu. Biz de Akkuyu NGS'de 2023'ten başlayarak birer yıl arayla dört üniteyi işletmeye alacağız. Böylece elektrik ihtiyacımızın yüzde 10'unu nükleer enerjiden karşılayacağız" dedi.

35 İLÇEYE DAHA DOĞAL GAZ 

Doğal gaz kullanımının tüm ülke sathına yayıldığını ifade eden Dönmez, "Son 20 yılda doğal gaz kullanan il sayısını 5'ten 81'e çıkardık, nüfusun yüzde 80'ine doğal gazı götürmüş durumdayız, nüfusumuzun yüzde 65-66'sı da doğal gazı fiilen kullanıyor. 591 ilçe ve yerleşim birimimiz doğal gaz kullanır vaziyette. İnşallah 2021'de 35 ilçemize daha doğal gaz götüreceğiz, bu oran artacak" dedi.

10 BİN NÜFUSLU YERLERE GAZ

Nüfusu 20 binin üstünde olup henüz doğal gaz kullanmayan ilçelere doğal gaz götürmek için çalıştıklarını anlatan Dönmez, bir sonraki aşamada 15 binin üstündeki ilçelere az götürüleceğini kaydetti. Bakan Dönmez, daha sonra da sayıları 70'i bulan 10 bin ve üzerinde nüfusa sahip ilçelere gaz ulaştırılacağını söyledi. Boru hatlarına uzak yerlerde gaz ihtiyaçlarının taşıma yoluyla karşılanabildiğini anlatan Dönmez “86 ilçemizi de CNG/LNG (sıkıştırılmış doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz) ile besliyoruz” dedi.

YENİ YÜZER LNG TERMİNALİ 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Güney Kore'ye sipariş edilen yüzer LNG terminali (FSRU) gemisinin inşası tamamlanarak Türkiye'ye doğru yola çıktığını kaydetti. Ertuğrul Gazi adı verilen geminin seyir halinde olduğunu belirten Dönmez “Süveyş Kanalı'ndaki sıkıntıdan dolayı biz de biraz bir gecikme yaşadık. Şu anda kanal açıldı ama bir kuyruk var. Nisan ayı içerisinde Hatay Dörtyol'a gelmiş olacak” bilgilerini paylaştı. 

4. SONDAJ GEMİSİ PAZARLIĞI  

Türkiye'nin şu anda Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemileri ile Barbaros Hayrettin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik araştırma gemileri bulduğunu anlatan Bakan Dönmez “Karadeniz'deki iş planımıza bağlı olarak dördüncü sondaj gemisiyle ilgili bir çalışma başlattık” dedi. Halen satış ve devre hazır gemiler bulunduğunu, aynı anda birden fazla seçeneği değerlendirdiklerini anlatan Dönmez “Bağımsız ekspertiz raporları ile kendi teknik ekibimizin değerlendirmeleri sonrasında bir değerleme yapılıyor. Satıcıyla pazarlık, müzakere süreçleri, var. Hem teknik hem de ekonomik olarak şartlara bakıp edip bir tanesini tercih edeceğiz” diye konuştu. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / KONYA

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler