1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi devrede

Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi devrede

110 milyon standart metreküp doğal gaz depolama kapasiteli ilk Türk bayrağına sahip FSRU Gemisi Ertuğrul Gazi bugün devreye alındı.

Ertuğrul Gazi FSRU Gemisi devrede

Enerji Günlüğü - 110 milyon standart metreküp doğal gaz depolama kapasiteli ilk Türk bayrağına sahip FSRU Gemisi Ertuğrul Gazi bugün devreye alındı.

Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliğini sağlamada önemli bir adım daha atıldı. 110 milyon standart metreküp doğal gaz depolama ve günlük 28 milyon metreküplük gazlaştırma kapasiteli Ertuğrul Gazi FSRU Tesisi (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) resmi olarak açılarak hizmete alındı.

Boyu 295 metre, genişliği 46 metre, yüksekliği ise 63 metre olan Ertuğrul Gazi, Türk Denizcilik Sicili'ne kayıtlı ilk FSRU gemisi olma özelliğini taşıyor. BOTAŞ'ın işleteceği ilk FSRU tesisi olan Ertuğrul Gazi, tek başına Hatay ve Osmaniye'nin konutlarının 1 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek.

TÜRKİYE’NİN GAZ İHTİYACININ %10’UNU KARŞILAYACAK

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) ait Hatay Dörtyol Terminali'nde gerçekleştirilen açılış törenininde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi sınıfında son teknoloji ile inşa edilen Ertuğrul Gazi Gemisi’nin günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle ülkemizin doğalgaz ihtiyacının yüzde 10'undan fazlasını karşılayabileceğini söyledi. Erdoğan, “Özellikle kış aylarındaki dalgalanmalara karşı ülkemize önemli bir esneklik sağlayacaktır. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğalgazı 2023 yılından itibaren kullanmaya başladığımızda bunun esnekliği çok daha fazla artacaktır" dedi.

İLK GAZ TRANSFERİ SALI GÜNÜ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Ertuğrul Gazi'nin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) transferini 29 Haziran Salı günü gerçekleştireceğini söyledi. 

Ertuğrul Gazi’nin sahip olduğu çevreci özellikleriyle de benzerlerinden ayrıldığına dikkat çeken Dönmez, “Gemimiz gazlaştırma operasyonunda deniz suyu yerine, 'Glikol Water' adı verilen özel bir sıvıyı kullanıyor. Böylece deniz suyuyla temas etmeden bütün operasyonu kendi özel teknolojisiyle yürütüyor” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler