1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Finlandiya, elektriğinin yarısını nükleerden üretecek

Finlandiya, elektriğinin yarısını nükleerden üretecek

Finlandiya'daki Olkiluoto Nükleer Enerji Santrali’nin 1600 MW’lık üçüncü reaktörü de yıllar süren gecikmenin ardından düzenli elektrik üretimine başladı. 

Finlandiya, elektriğinin yarısını nükleerden üretecek

Enerji Günlüğü - Finlandiya, 1600 MW kurulu gücündeki 3. nesil basınçlı su reaktörü Olkiluoto 3’te elektrik üretimine başladı. Ülke elektriğinin %15’ini üretecek reaktörle birlikte Finlandiya elektriğinin yarısını nükleerden üretecek.

Finlandiya, Rusya’dan enerji ithalatını azaltmak amacıyla nükleer enerji kullanımını artırmayı hedefliyor. Areva-Siemens konsorsiyumu tarafından inşa edilen Finlandiya'nın Batı kıyısındaki Olkiluoto 3 nükleer reaktörü testlerin tamamlanması ardından tam olarak faaliyete girdi. En az 60 yıl boyunca faaliyette kalması beklenen reaktör, ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini karşılayacak. Santralde her biri 880 MW kapasiteli mevcut iki eski reaktörle birlikte santral Finlandiya'nın elektriğinin yaklaşık yüzde 30’unu üretecek. 

Avrupa'nın en büyük nükleer reaktörü olan Olkiluoto 3 ile birlikte Finlandiya elektriğinin %50'sinden fazlası, nükleer enerjiyle karşılanmaya başlandı. 

Dünyada inşa edilmeye başlanan ilk EPR türü 3. nesil basınçlı su reaktörü (PWR) olan Olkiluoto 3 reaktörünün 2009'da bitirilmesi gerekiyordu. Ancak projede, işletmeci şirket TVO ile tesisin teknoloji tedarikçileri Fransız Areva ve Alman Siemens arasında çok sayıda gecikmeye ve uzun bir yasal savaşa yol açan teknolojik aksilikler yaşandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler