1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Finlandiya’daki Olkiluoto 3 nükleer reaktörde eksiklikler tespit edildi

Finlandiya’daki Olkiluoto 3 nükleer reaktörde eksiklikler tespit edildi

Finlandiya’da Mayıs ayı başında ticari faaliyete başlayan 1600 MW kurulu gücündeki 3. nesil basınçlı su reaktörü Olkiluoto 3’te bazı eksiklikler tespit edilerek onarıldı.

Finlandiya’daki Olkiluoto 3 nükleer reaktörde eksiklikler tespit edildi

Enerji Günlüğü - Finlandiya elektriğinin %15’ini üretecek Olkiluoto Nükleer Enerji Santrali’nin 1600 MW’lık üçüncü reaktörünün bağlantı parçalarının contalarındaki kusurları ve eksiklikleri tespit edildi. 

Areva-Siemens konsorsiyumu tarafından inşa edilen Finlandiya'nın Batı kıyısındaki 1600 MW kurulu gücündeki Olkiluoto Nükleer Enerji Santrali’nin (NGS) 3. reaktöründe bazı eksiklikler tespit edildi. İşletmeci şirket Teollisuuden Voima Oyj (TVO), Olkiluoto Nükleer Santral'deki 3. ünitenin bağlantı parçalarının contalarındaki kusurları ve eksiklikleri tespit ettiğini ve ardından onardığını açıkladı. Reaktör 1 Mayıs 2023 tarihinde ticari faaliyetlerine başlamıştı. 

En az 60 yıl boyunca faaliyette kalması beklenen reaktör, ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini karşılayacak. Dünyada inşa edilmeye başlanan ilk EPR türü 3. nesil basınçlı su reaktörü (PWR) olan Santralde her biri 880 MW kapasiteli mevcut iki eski reaktörle birlikte santral Finlandiya'nın elektriğinin yaklaşık yüzde 30’unu üretecek. 

Avrupa'nın en büyük nükleer reaktörü olan Olkiluoto 3 ile birlikte Finlandiya elektriğinin %50'sinden fazlası, nükleer enerjiyle karşılıyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler