1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Fosil yakıt üretim planları iklim için gerekenden yüzde 120 fazla

Fosil yakıt üretim planları iklim için gerekenden yüzde 120 fazla

Küresel fosil yakıt üretim planlarının küresel ısınmayı 1,5°C sınırının altında tutmak için gerekenden %120 daha fazla olduğu kaydedildi.

Fosil yakıt üretim planları iklim için gerekenden yüzde 120 fazla

Enerji Günlüğü - Küresel fosil yakıt üretim planlarının küresel ısınmayı 1,5°C sınırının altında tutmak için gerekenden %120 daha fazla olduğu kaydedildi.

Birleşmiş Milletler ve ileri gelen araştırma kuruluşları tarafından hazırlanan Üretim Açığı Raporu” (The Production Gap report), dünyadaki toplam kömür, petrol ve doğalgaz üretiminin küresel ısınmayı 1,5°C sınırının altında tutmak için gereken seviyeye yakın olmadığını gösteriyor. Rapora göre Hükümetler 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1,5°C ‘de sınırlayabilmek için yakılabilecek maksimum fosil yakıt miktarının %120 daha fazlasını üretmeyi planlıyor. Yine fosil yakıt üretim planları, 2030’da küresel ısınmayı 2°C ile sınırlayabilmek için gereken azami miktardan %50 daha fazla.

ÜRETİM FAZLASI EN FAZLA KÖMÜRDE

Söz konusu üretim açığı en fazla kömürde bulunuyor. Ülkeler 2030’da küresel ısınmayı 2°C ile sınırlayabilmek için gereken azami miktardan %150, 1,5°C ile sınırlayabilmek için gerekenden ise %280 daha fazla kömür üretmeyi planlıyor.

Petrol ve doğalgaz da kullanımlarını garantileyen devamlı yatırım ve altyapı nedeniyle karbon bütçelerini aşma yolunda. Üretim şu anki seyrinde devam ederse ülkeler, 2040’a kadar ısınmayı 2°C ile sınırlandırmaya uygun seviyeden %40 ila %50 daha fazla petrol ve doğalgaz üretecek.

COVİD-19 ETKİSİ GEÇİCİ

Üretim Açığı raporuna göre, birçok sektör gibi, petrol ve doğal gaz da COVID-19'dan önemli ölçüde etkilendi. İlk tahminler fosil yakıt üretimi için yılda %7'ye kadar düşüş ön gördü. Ancak ülkeler ve endüstrideki oyuncular için bu üretim düşüşü muhtemelen geçici.

Rapordaki önemli bulgular şöyle:

Paris Anlaşmasına uyum koşullarına ulaşmak için, kömür, petrol ve doğalgazın sırasıyla %11, %4 ve %3 oranlarında azalması gerekirken rapor, her birinin üretiminin 2030'a kadar her yıl %2 oranında artacağını öngörüyor.

COVID-19 kurtarma fonları, temiz enerji endüstrisinin gelişmesi yerine orantısız bir şekilde fosil yakıt geliştirmeye tahsis edildi. 14 Ekim 2020 itibarıyla, G20 hükümetleri fosil yakıt üretimi ve ilgili faaliyetler için 206 milyar dolar taahhüt etmişken, temiz yakıtlar için sadece 136 milyar dolarlık taahhütte bulundular.

COVID-19 toparlanma planları, genel olarak salgın öncesinde var olan hükümet stratejileriyle aynı yönde. Fosil yakıt ekonomisi ağırlıklı hükümetlerin, petrol ve doğalgaz üretimine desteğinin artması ve daha yeşil ekonomilerin salgını daha fazla reform için bir fırsat olarak görmesi, toparlanma planlarının önceki seyirden farklı olmadığını gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler