1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Fransa güneş paneli geri dönüşümünü hızlandırıyor

Fransa güneş paneli geri dönüşümünü hızlandırıyor

Avrupa'nın İlk Güneş Paneli Geri Dönüşüm Tesisi’ni iki yıl önce kuran Fransa’da, güneş panellerinin geri dönüşümü çalışmalarını hızlandıracak yeni bir yöntem geliştirildi.

Fransa güneş paneli geri dönüşümünü hızlandırıyor

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın İlk Güneş Paneli Geri Dönüşüm Tesisi’ni iki yıl önce kuran Fransa’da, güneş panellerinin geri dönüşümü çalışmalarını hızlandıracak yeni bir yöntem geliştirildi.

Fransa Ulusal Güneş Enerjisi Enstitüsü (Ines), güneş panellerinin geri dönüşümü için çalışmalarını hızlandırdıklarını açıkladı. Ines güneş panellerinin geri dönüşümü için yeni bir mekanik kesme yöntemi geliştirdi. Cesaret verici ilk sonuçlar, yüksek saflıkta cam, plastik ve metallerin geri kazanılmasının mümkün olacağını gösterdi. Değerli metallerin geri kazanımı için süperkritik veya iyonik sıvıların kullanımını içeren diğer yenilikçi yöntemler araştırılıyor.

PANELLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜNDE TEKNOLOJİK ÇÖZÜMLER ÖNEMLİ

Alüminyum çerçeve ve ön cam, bir PV panelinin ağırlığının % 80’ini oluşturuyor. Öte yandan, bir panelin değerinin% 80'i, özellikle silikon, bakır ve gümüş olmak üzere güneş pillerinin üretiminde kullanılan malzemelere bağlı. Bu nedenle değeri yüksek malzemelerin mümkün olan en yüksek saflıkta geri kazanılmasını sağlayan teknolojik çözümlerin geliştirilmesi önem arzediyor. 

Silisyum bazlı panellerin geri dönüşüm işlemi sonucunda silisyum, gümüş, kalay, kurşun, alüminyum vb. birtakım kimyasallar elde edilerek ekonomik bir kazanç elde ediliyor. Ayrıca geri dönüşüm, güneş enerjisi endüstrisinin karbon ayak izini azaltmasına yardımcı oluyor.

KÜRESEL GÜNEŞ PANELİ ATIĞI 10 YILDA 8 MİLYON TONA ULAŞABİLİR

Son on yılda büyük bir gelişim kaydeden güneş enerjisi sektörünün, bu gelişimini sürdürerek 2050 yılına kadar 4-5 TW’a ulaşması bekleniyor. Güneş enerjisi sektörünün bu hızlı gelişimi doğal olarak ömrünü tamamlayan güneş panellerinin geri dönüşümü konusunu gündeme getiriyor. Araştırmalar geri dönüştürülecek güneş paneli atıklarının küresel düzeyde 2030 yılına kadar 1.7-8 milyon tona ve 2050 yılına kadar da 60-78 milyon tona ulaşabileceğini işaret ediyor.

AVRUPA MEVZUATLA İŞİ SIKI TUTUYOR

İklim krizi ile mücadele çerçevesinde iddialı hedefler belirleyen Avrupa ise bu gelişimde önemli rol oynuyor. Avrupa’da yüzyılın ortasına kadar 10 milyon ton güneş paneli atığının oluşması bekleniyor. Avrupa Birliği'ndeki yasa düzenlemeleri, güneş panellerinin yüzde 85’inin toplanmasını ve güneş panellerindeki malzemelerin %80'inin geri dönüşümünü gerektiriyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler