1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fransa, nükleer bazlı hidrojen projesinde öfkeli

Fransa, nükleer bazlı hidrojen projesinde öfkeli

Fransa, İspanya ve Almanya'yı nükleer türevli hidrojeni AB mevzuatında 'yeşil' olarak etiketleme taahhütlerinden vazgeçmekle suçluyor. Bu durumun üç ülkenin hidrojen boru hattı projesini engelleyebileceği kaydediliyor.

Fransa, nükleer bazlı hidrojen projesinde öfkeli

Enerji Günlüğü - Nükleer elektriği ile üretilen hidrojenin yenilenebilir kabul edilmesi ile ilgili yaşanan anlaşmazlığın, İber yarımadasından Orta Avrupa'ya uzanan milyarlarca euroluk bir hidrojen boru hattı projesini engelleyebileceği kaydedildi.

Fransa, İspanya ve Portekiz, geçen yılın sonlarında 2030 yılına kadar İber Yarımadası'ndan Avrupa'ya hidrojen taşıyacak denizaltı boru hattı inşası konusunda anlaşmıştı. Avrupa Birliği'nin enerji arzını Rusya’dan bağımsız hale getirmeyi amaçlayan ve 2.5 milyar euroya malolması beklenen H2MED adlı boru hattı projesinin anlaşmazlık kurbanı olabileceği kaydediliyor. 

Reuters’ta yer alan habere göre, konuya yakın kaynaklar Fransa, Almanya ve İspanya arasında nükleer enerji konusunda yeni bir tartışmanın patlak verdiğini ve Paris'in nükleer türevli hidrojeni AB mevzuatında 'yeşil' olarak etiketleme çabalarına Berlin ve Madrid'in destek vermemesine öfkelendiğini kaydettiler. Fransa, İspanya ve Almanya liderlerinin Barselona ve Paris'teki toplantılarında bu taahhütlerinden vazgeçtiğini belirtiyor.

Anlaşmazlığın, 2030 yılına kadar İber Yarımadası'ndan Avrupa'ya hidrojen taşıyacak denizaltı boru hattı inşası projesini engelleyebileceği, dolayısıyla Avrupa’nın yeşil enerji mevzuatını da geciktireceği kaydediliyor. Nükleer santrallerden üretilen elektrikle üretilen hidrojen halen AB mevzuatında “kırmızı” olarak kodlanıyor. 

İSPANYA: BİR YANLIŞ ANLAŞILMA VAR

İspanyol yetkililer, anlaşmazlığın bir "yanlış anlaşılma" olduğunu belirtiyorlar. Doğal gaz piyasası direktifi gibi diğer mevzuatta hidrojen konusunda esnek olmaya istekli olduklarını, ancak yenilenebilir enerji konusunda esnek olmadıklarını, kırmızı hidrojenin yenilenebilir olmadığını söylüyorlar. 

Almanya da benzer şekilde açıklamalar yapıyor. Müzakereler hakkında bilgisi olan bir Alman yetkili, "İspanya'dan gelen boru hattı hayata geçirilirse kırmızı hidrojenin 'yeşil' olarak kabul edileceğine dair resmi bir söz olduğundan şüpheliyim" açıklamasında bulundu.

Boru hattının Fransa'ya yılda yaklaşık 2 milyon metrik ton hidrojen taşıyabileceğini tahmin ediliyor. Bu ise AB'nin tahmini hidrojen ihtiyacının yüzde 10’unu oluşturuyor. Proje ilk olarak Portekiz ve İspanya'daki iki santrali birbirine bağlayacak ve daha sonra İspanya'nın kuzeydoğusundaki Barselona limanından Fransa'nın Marsilya kentine kadar Akdeniz'in altından bir boru hattını içeriyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler