1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fransa nükleer elektriği için acele ediyor

Fransa nükleer elektriği için acele ediyor

Fransız hükümeti, EDF’den bakım nedeniyle durdurulan ve Ocak’ta devreye alınması planlanan nükleer santrallerin daha erken üretime başlamasını istedi.

Fransa nükleer elektriği için acele ediyor

Enerji Günlüğü - Fransız hükümeti, EDF’den bakım nedeniyle durdurulan ve Ocak’ta devreye alınması planlanan nükleer santrallerin daha erken üretime başlamasını istedi.

Elektrik üretiminin yüzde 70,6'sını nükleerden karşılayan Fransa, bastıran kışın yanında Fransa'nın nükleer enerji santrallerini işleten şirket Electricite de France SA'nın (EDF) nükleer kapasitesinin %10'unu oluşturan dört reaktörü durduracağını açıklamasının ardından elektrik kriziyle karşı karşıya. Fransız hükümeti, kışın artan enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olması için EDF’den bazı nükleer reaktörleri planlanandan daha erken üretime başlatmasını istedi. Fransa Ekoloji Bakanı Barbara Pompili, EDF CEO'su Jean-Bernard Levy'den bakım nedeniyle durdurulan ve Ocak ortasında yeniden başlatılması planlanan bazı reaktörlerin planlanandan daha hızlı yeniden başlatılmasını talep ettiğini açıkladı.

FRANSA FOSİL YAKITLI ELEKTRİK ÜRETİMİNE BAŞLADI

Elektrik ihraç eden bir ülke olan Fransa’da yaşanan elektrik sıkıntısı nedeniyle elektrik ithalatına başlandığı ve hatta bu hafta 6 petrol yakıtlı elektrik santrali ünitesinde üretime başlandığı kaydediliyor. Bu ise ülkenin emisyon azaltma hedefleri açısından oldukça riskli bir durum ortaya çıkarıyor.

Avrupa enerji krizi ile boğuşurken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron daha önce ülkesindeki nükleer reaktörlerin bir kısmını kapatma yönündeki vaadinden vazgeçerek, 12 Ekim’de Fransa’nın nükleer enerji üretimini artırmaya karar verdiğini açıklamıştı. Fransa, mini nükleer reaktörler üretmek için 10 yılda 1 milyar avro yatırım yapmayı planlıyor. Fransa, Ekim ayında Avrupa Birliği (AB) üyesi 10 ülkeyi de yanına alarak nükleer enerjinin yeşil yatırım olarak sınıflandırılmasına yönelik talepte bulunmuştu.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler