1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fransa nükleer enerjiye bağlılığını sürdürüyor

Fransa nükleer enerjiye bağlılığını sürdürüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’da 2050'ye kadar yaklaşık 14 yeni nükleer reaktör kuracaklarını açıkladı. Reaktörlerin inşa edilmesine devlet destek verecek.

Fransa nükleer enerjiye bağlılığını sürdürüyor

Enerji Günlüğü - Fransa 2050 yılına kadar devlet desteğiyle yaklaşık 14 yeni nükleer reaktör inşa edecek. 

2050 yılına kadar sıfır karbon hedefleyen Fransa, bu hedefine ulaşmak için, nükleer reaktörlerin inşasını canlandırmaya ve geliştirmeye devam edecek. Yeni nükleer reaktörler kurmaya hazırlanan ülkede bu reaktörlerin inşaa edilmesine devlet destek verecek. Yeni reaktörler konusunda detayları açıklayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede yaklaşık 14 nükleer reaktör inşa etmeyi planladıklarını açıkladı. Macron “Ülkemizin ihtiyacı olan şey Fransa'nın nükleer endüstrisinin yeniden doğuşudur” ifadesini kullandı.

EDF EN AZ 6 REAKTÖR KURACAK

Devletin kontrolündeki enerji şirketi EDF tarafından inşa edilip işletilecek reaktörler için on milyarlarca euroluk kamu finansmanının seferber edileceğini kaydetti. Macron, 2050 yılına kadar EDF tarafından sekiz adet daha opsiyonlu olmak üzere en az altı yeni reaktör inşa edileceğini söyledi. EDF, 6 yeni reaktörünün maliyetini yaklaşık 50 milyar euro olarak tahmin ettiğini bildirdi.

Macron, reaktörlerin ülkenin fosil yakıtlara olan bağımlılığını sona erdireceğini ve Fransa'yı 2050 yılına kadar karbon nötr hâle getireceğini savundu.

Macron ayrıca, güvenlik vurgusu yaparak  şu anda 40 yıl olan eski nükleer santrallerin ömrünü 50 yıl veya daha fazla uzatmak istediğini ifade etti.

2030’A KADAR YENİLENEBİLİR ÜRETİMİ İKİ KAT ARTTIRMA HEDEFİ

Fransa'nın yenilenebilir enerji sektörü için 2050'ye kadarki planları konusunda da bilgi veren Macron, 2030 yılında yenilenebilir enerji üretimini ikiye katlamak için güneş ve açık deniz rüzgar enerjisinin gelişimini hızlandırma sözü verdi. 

Macron, güneş enerjisi üretim kapasitesini de 2050'ye kadar yaklaşık 10 kat arttırarak 100 GW'nin üzerine çıkarmayı planladıklarını söyledi. Fransa'nın hali hazırda sıfıra yakın olan denizüstü (offshore) rüzgar enerjisi kapasitesinin 2050'ye kadar 40 GW'ye çıkarılması da hedefler arasında. Macron, 2050 yılına kadar 50 denizüstü rüzgar türbini kurmak istediğini belirtti.

EDF ÜRETİM TAHMİNLERİNİ DÜŞÜRDÜ

Geçtiğimiz günlerde Fransa'nın nükleer enerji santrallerini işleten EDF, 2022 yılı için enerji üretim tahminlerini düşürmüştü. EDF, 2022 için enerji üretim tahminini 300-330 terawat-saat seviyesinden 295-315 terawatt-saat seviyesine indirdi.

 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler