1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fransa’da EDF’nin kamulaştırması başladı

Fransa’da EDF’nin kamulaştırması başladı

Paris Borsası, kamulaştırma kararının ardından, Fransız elektrik şirketi EDF’nin hisselerini askıya aldı.

Fransa’da EDF’nin kamulaştırması başladı

Enerji Günlüğü - Paris Borsası, Başbakanın kamulaştırma açıklamasının ardından, Fransız elektrik dağıtım şirketi EDF’nin hisselerini askıya aldı.

Fransız elektrik dağıtım şirketi Électricité de France SA’nın (EDF) kamulaştırma süreci başladı. Paris Menkul Kıymetler Borsası, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un Électricité de France SA’yı (EDF) tümüyle kamulaştıracaklarını açıklamasının ardından, şirketin kotasyonunu askıya aldı. 

Askıya alma işlemi sırasında, 10,23 euro değerinde olan EDF hisseleri, kamulaştırma projesinin duyurulmasından bu yana %30'dan fazla değer kazandı. Fransa Devletinin, yatırımcıları memnun edecek bir fiyatla halka arz programı açması ve en geç 19 Temmuz tarihinde kamulaştırmayla ilgili şartları duyurması bekleniyor. 

Fransız Hükümeti ise kamulaştırma sürecinin sonbaharda tamamlanmasını istiyor. Yaklaşık 8 milyar euroya mal olacak kamulaştırmanın kümülatif maliyetinin 10 milyar euroya çıkabileceği düşünülüyor.  

Ukrayna’daki savaş nedeniyle enerji alanında kriz yaşayan Avrupa’da hükümetler beklenmedik tedbirler almaya başladı. Almanya, Yeşiller Partisi’nin de desteğiyle nükleer enerjisi temiz enerji kaynakları kategorisine aldı. Kömürden çıkış programları ötelendi veya budandı. 

Fransa ise elektrik şebekesiyle ilgili atacağı adımlarda tam bağımsız davranabilmek amacıyla kamulaştırma yoluna gidiyor. Devletin EDF’nin %84’üne sahipken kalan %16’lık hisseyi de kamulaştırmak istemesi, hissedarların Fransa Devletini mahkemeye verme ihtimalini ortadan kaldıracak. Böylece hükümetler, elektrikle ilgili, önceliği karlılık olmayan bazı kararları özgürce alabilecekler. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler