1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Fransız gençler gece yanan mağaza ışıklarına savaş açtı

Fransız gençler gece yanan mağaza ışıklarına savaş açtı

Fransa’da gençler, geceleri yanmaya devam eden mağaza ışıklarını akrobatik hareketlerle kapatıyor.

Fransız gençler gece yanan mağaza ışıklarına savaş açtı

Enerji Günlüğü - Fransa’da parkurcu gençlerden oluşan bir grup, geceleri yanmaya devam eden mağaza ışıklarını akrobatik hareketlerle kapatarak enerji israfını protesto ediyor. 

Son aylarda enerji politikalarında önemli değişikliklerin işaretini veren Fransa'da 2013’te çıkarılan ve halen yürürlükte olan bir kanun uyarınca, elektrik tasarrufu için mağazaların dış mekan aydınlatmalarının tamamı ile vitrin aydınlatmalarının; gece 01:00'den sonra veya son çalışanlar işyerini terk ettikten sonra kapatılması gerekiyor. 

Aynı kanun, vitrin ve dış mekan aydınlatmalarının ‘interpompier’ adı verilen açma-kapama anahtarının mağazanın dışında ve yaklaşık olarak tavan yüksekliğinde bulunmasını da zorunlu kılıyor. Ancak pek çok işletme kuralı umursamıyor.

İSRAFI PROTESTO EDİYORLAR
Bazı parkurcu gençler de kurala uymayan mağazaların ışıklarını akrobatik hareketlerle söndürme eylemi yaparak kuralı fiilen uygulatıyorlar. Bu gençlerin çektiği bir video internet aleminde büyük hızla yayıldı. İklim krizinin etkisi altına aldığı dünyada, çevrenin korunmasına katkıda bulunan her küçük adımın önemli olduğunu savunan Fransız gençler, insanların büyük çoğunluğu uyurken ışıkların açık olmasını bu yöntemle protesto ediyorlar. 

Gece yarısından sonra sokaklara çıkan gençlerin, atlayış ve tırmanışlarla eriştikleri anahtarları kapatması, internet dünyasında farklı tepkiler aldı. Bazıları tasarruf ve ışık kirliliğini protesto eden bir eylem olarak görürken; kimi insanlar eylemi vandallık olarak niteledi.

PARKURCU GENÇLER KİM?
Parkur (Fr. parkour), Fransa'da David Belle tarafından icat edilen ve bir noktadan başka bir noktaya insan vücudunun yeteneklerini en verimli şekilde kullanıp, sınırlarını da zorlayarak, hızlı ve etkili biçimde hareket etmesini hedefleyen bir spor dalı olarak biliniyor. Erkek parkur sporcularına rota çizici ya da yol açan anlamında 'traceur' kadınlara ise yine aynı anlamda 'traceuse' deniyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler