1. HABERLER

  2. PETROL

  3. G7 Rus petrolüne fiyat sınırı koyuyor

G7 Rus petrolüne fiyat sınırı koyuyor

Rusya’nın petrol gelirini azaltmayı ve enerji fiyatlarındaki artışın önüne geçmeyi hedefleyen G7, Rus petrolü için fiyat sınırı belirleyecek.

G7 Rus petrolüne fiyat sınırı koyuyor

Enerji Günlüğü - G7 maliye bakanları Rus petrolüne fiyat sınırı uygulama konusunda anlaştılar. AB'den de Rus gazı için benzer adımın sinyali verildi.

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları Almanya'da düzenlenen toplantının ardından ortak açıklama yaparak Rus petrolüne fiyat sınırı uygulanması konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdular.

Açıklamada, tüm ülkelere fiyat sınırı konusunda girdi sağlama ve önemli tedbirler uygulama çağrısında bulunuldu. Açıklamaya göre, fiyat sınırı bir dizi teknik girdi temel alınarak belirlenecek ve fiyat seviyesi gerektiğinde revize edilecek.

G7 bu kararla Rusya'nın gelirlerini azaltmayı ve enerji fiyatlarındaki artışın önüne geçmeyi hedefliyor. 

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, fiyat sınırlaması uygulanmasına destek verecek ülkelere petrol satışı yapmayacaklarını açıklamıştı.

RUS GAZINA AB’DEN FİYAT SINIRI SİNYALİ

Öte yandan Avrupa’dan da Rus doğal gazına fiyat sınırı sinyali geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen yaptığı açıklamada, Avrupa’ya Rus boru hattından akan gaza bir fiyat sınırı uygulamanın zamanının geldiğini söyledi. Leyen, “Avrupa geneli için bir gaz fiyat sınırı önerilebilir” dedi.

Komisyon, Avrupa Birliği üyelerinin gaz depolarında toplam doluluk oranının %80’e beklenenden erken ulaştığını belirtti. 

 

İlgili Haberler