1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya’dan petrol ihracatını durdurma tehdidi

Rusya’dan petrol ihracatını durdurma tehdidi

Rusya G-7'nin Rus petrolünün fiyatına azami sınır getirme planına yanıt olarak ihracatı durduracaklarını bildirdi.

Rusya’dan petrol ihracatını durdurma tehdidi

Enerji Günlüğü - Rusya G-7'nin Rus petrolünün fiyatına azami sınır getirmeyi isteyen ülkelere petrol ihracatını durduracaklarını duyurdu. 

Rusya Federasyonu, G-7 ülkelerinin Rusya'dan ithal ettikleri petrolün fiyatına bir üst sınır koyma planına yanıt olarak, ihracatı durdurmak da dahil bazı misilleme önlemleri alacağını duyurdu.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G-7 ülkelerinin Maliye Bakanları Grubu, Rusya'yı Ukrayna'yı işgalinden dolayı cezalandırma ve yükselen petrol fiyatlarının vatandaşları üzerindeki etkisini hafifletme çabalarının bir parçası olarak 02 Eylül 2022 Cuma günü, Rusya’dan ithal ettikleri petrol için bir azami fiyat belirlemeyi planladıklarını duyurmuştu. 

İHRACATI DURDURMA TEHDİDİ

Moskova’nın yanıtı gecikmedi. Rusya böyle bir planın uygulamaya konması durumunda; azami fiyat uygulamak isteyen ülkelere petrol ihracatını durduracaklarını bildirdi. 

Rusya, Avrupa'nın çoğunu besleyen Kuzey Akım 1 boru hattı aracılığıyla Almanya'ya ihraç ettiği doğalgazı süresiz olarak durdurmuştu. Önce türbin arızası nedeniyle birkaç günlük kesinti duyurusu yapan Kremlin, daha sonra gerekçesiz olarak gaz akışını süresiz durdurduğunu duyurdu. 

Gelişme, bütün Avrupa ülkelerinde doğalgaz fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve enerji faturaları Avrupa genelinde rekor düzeylere çıktı. Fiyatların kış aylarında daha da yükselmesi b ekleniyor. Bu da Avrupalılar için genel bir resesyona, dolayısıyla tahminleri aşan bir ekonomik krize yol açabilir.

RUS PETROLÜNÜN AVRUPA'DAKİ PAYI BÜYÜK

AB ülkeleri, 2022 sonunda denizyoluyla gelen Rus petrolünü ithal etmeyi durdurma konusunda anlaşmışlardı. Amerika Birleşik Devletleri ise Mart ayında Rusya menşeli petrolün ithalatını tümüyle yasaklamıştı. Boru hatlarıyla Avrupa'ya gelen petrolü de Rusya durdurmaya karar verirse, AB çapında hatırı sayılır etki yaratacağı kesin. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) verilerine göre Almanya, halihazırda ithalatının %30'unu Rusya'dan tedarik ediyor. Yunanistan, Norveç, Letonya, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti  ve Danimarka ise %15 ile %30 aralığında Rus petrolü ithal eden ülkeler. G-7 üyesi İngiltere %11; İtalya ve Fransa ise %13 oranında Rus petrolü ithal ediyor. 

Polonya'nın Rus petrolü ithalatının toplam petrol ithalatına oranı ise %58. Öte yandan Estonya'nın ithalat oranı %34; Macaristan'ın %43; Slovakya'nın %74; Finlandiya'nın %80 ve Litvanya'nın ise %83. En az Rus petrolü ithal eden ülke ise toplam petrol ithalatının %3'ünü Rusya'dan temin eden Avusturya.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler