1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran’ın petrol üretimi ihracata bağlı olarak artıyor

İran’ın petrol üretimi ihracata bağlı olarak artıyor

Muhammed Mokhber: “İran, petrolünü küresel pazarlarda rahatlıkla satabilir ve sorunsuz şekilde tahsilat yapabilir hale geldi.”

İran’ın petrol üretimi ihracata bağlı olarak artıyor

Enerji Günlüğü - İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Mokhber, İran’ın petrolünü küresel pazarlarda sattığını ve sorunsuz şekilde tahsilat yapabildiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Mokhber, geçmişte de petrol satışı yapabildiklerini ancak tahsilat konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti ve “İran, birçok temel malın tedarikinde kırmızı çizgiye ulaşmıştı ancak Cumhurbaşkanımızın rehberliğinde satışını gerçekleştirdiğimiz petrolün karşılığını almaya başladık. Temel malların tedarikindeki sorunlarımızı da böylece aşıyoruz” diye konuştu. 

İran’ın, ABD yaptırımlarının üstesinden gelmek için yeni stratejiler uyguladığını anlatan Mokhber, geçen yıldan bu yana sorunlar çözüldükçe petrol üretimini ve ihracatı da arttırdıklarını bildirdi.

2022 yılının ilk çeyreğinde Batı Asya'daki petrol üreticileri arasında en hızlı büyüme oranını kaydettiklerini belirten Muhammed Mokhber, 2022’de İran'ın ham petrol ihracatının, 2018'de Trump döneminde ABD’nin İran Nükleer Anlaşmasından çekilmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktığını söyledi.

BÜYÜK ALICILAR İRAN PETROLÜNE İLGİ GÖSTERİYOR

Çin ve Hindistan gibi büyük petrol alıcıları, Ukrayna ile olan savaş nedeniyle Rusya'dan ithalatın azalmasıyla İran petrolüne ilgi duymaya başlamıştı. İran’ın petrol ihracatı, 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında artarak günde 870.000 varile ulaştı

İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) Genel Müdürü Rukneddin Cevadi, son 12 ayda ülkenin petrol ihracatındaki artışa vurgu yaparak, “Petrol üretim kapasitesindeki artış göz önüne alındığında, küresel pazarlarda talep artarsa ihracatımızı daha da artırmamız mümkün” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler