1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran yaptırım baskısı altında yatırım arıyor

İran yaptırım baskısı altında yatırım arıyor

İran Petrol bakanı Owji, dost ülkelerle enerji işbirliğini geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

İran yaptırım baskısı altında yatırım arıyor

Enerji Günlüğü - İran Petrol bakanı Javad Owji, dost ülkelerle enerji alanında işbirliğini ve ticareti geliştirmek için çalıştıklarını ve yeni yatırımlara açık olduklarını söyledi. 

Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin cenaze töreni için Japonya’da bulunduğu sırada NHK Televizyonuna demeç veren Javad Owji, İran’a yönelik yaptırımların baskısı altında yeni yabancı yatırımlara açık olduklarını ve İran’a dost olan ülkelerle enerji alanında yeni işbirlikleri kurmak için çalıştıklarını söyledi. 

ABD’nin, batılı ülkelerle İran arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasından 2018 yılında çekilmesiyle askıya alınan anlaşma sürecini beklemeyeceklerini bildiren Owji, dost oldukları ülkelere yatırım çağrısı yaptı. Japonya’dan da yatırım beklediklerini kaydeden Bakan Owji, İran'ın günde 4 milyon varil ham petrol üretebildiğini söyledi. 

HAM PETROL ÜRETİMİ 4 MİLYON VARİL/GÜN’E ULAŞTI

4 milyon varil/gün, İran’ın geçmişteki yüksek üretim seviyelerinin de üzerinde bir rakam olarak dikkat çekiyor. Çin başta olmak üzere Hindistan gibi yüksek tüketim miktarına sahip ülkelerin Owji’nin bahsettiği dost ülkelerden olduğu ve resmi rakamlar verilmese de İran’dan bu ülkelere ham petrol ihracatının arttığı düşünülüyor. 

INTSC HATTINDA KİLİT ROL

İran Temmuz ayında Rusya'nın devlet enerji devi Gazprom ile petrol ve gaz endüstrisinde işbirliği için bir mutabakat zaptı imzalamıştı. St. Petersburg ile Hindistan’ın Mumbay kenti arasında inşa edilen Uluslararası Kuzey Güney Koridoru (INSTC) da İran’ın enerji ticaretinde önemli bir gelişme olarak kaydedildi. İran toprakları, 7.200 km’lik INTSC hattında kilit rol oynayan bir geçiş güzergahı oldu. 

INTSC güzergahının son etabı olan Bandar Abbas veya Çabahar ile Mumbay arasındaki denizyolu kısmı; İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik Hattı Grubunun (IRISL) gemileriyle tamamlanıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler