1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya Hindistan arası ticaret hattı INSTC’de ilk sefer yapıldı

Rusya Hindistan arası ticaret hattı INSTC’de ilk sefer yapıldı

Rusya ile Hindistan arasında ticaret hattı olarak çalışacak Kuzey Güney Koridoru’nda ilk sefer tamamlandı.

Rusya Hindistan arası ticaret hattı INSTC’de ilk sefer yapıldı

Enerji Günlüğü - Rusya ile Hindistan arasında ticaret hattı olarak çalışacak Uluslararası Kuzey Güney Koridorunda, St. Petersburg ile Mumbay arasındaki ilk sefer yapıldı. 

St. Petersburg, Moskova, Astrakhan, Bakü, Tahran, Bandar Abbas, Zahedan ve Çabahar kentlerini geçerek son deniz etabıyla Mumbay’a bağlanan, 7.200 kilometre uzunluğundaki Uluslararası Kuzey Güney Koridorunda (INSTC) ilk ticaret seferi tamamlandı.  

Uluslararası Kuzey Güney Koridoru, Rus petrolünün önemli alıcılarından olan Hindistan ile Rusya arasında Kuzey Denizi-Akdeniz-Kızıldeniz deniz rotasına alternatif olarak tasarlandı. Büyük bir kısmı konteynır taşıyan trenlerle kat edilen yeni rota; ihtiyaç duyulduğunda Hazar Denizi’nde ve Bandar Abbas veya Çabahar ile Mumbay arasında deniz etabıyla tamamlanıyor. 

INTSC güzergahı Rusya, Azerbaycan ve İran’dan geçerek Hindistan’a erişiyor. Koridor’un üreteceği katma değerden Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Afganistan’ın da yararlanması mümkün. Koridor’a doğrudan bağlanan bir demiryolu hattı olmasa da Pakistan da yararlanıcı ülkelerden sayılabilir. Koridor aslında 2. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin, Nazi Almanyası ile savaş halindeki Sovyetler Birliği'ne yardım gönderdiği güzergah olarak da biliniyor. 

Türkiye ise İstanbul’dan geçerek Belgrad, Budapeşte ve Viyana’ya uzanan demiryolu hattıyla, Tahran üzerinden INSTC’ye bağlanıyor. 

Koridor en çok batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle ekonomik zorluk çeken İran için önemli. İran bir yandan Hindistan ve Çin pazarı için Rusya ile rekabet halinde iken bir yandan da iki ülke etkili işbirliği projelerinde buluşuyor. 

Rus Demiryolu Lojistik (RZD Logistics) şirketi, Koridor üzerinde konteynırlarla mal taşıyan ilk ticaret kargosunun 13 Haziran’da St. Petersburg’dan yola çıktığını ve 7 Temmuz’da Mumbay’a ulaşarak seferin tamamlandığını duyurdu. Tamamlanan ilk sefer, güzergahın son etabı olan denizyolu kısmında sorumluluk alan İranlı kamu nakliye firması, İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik Hattı Grubu (IRISL) ile koordinasyon içinde yürütüldü. 

INSTC, petrol ticaretinde satıcı ve alıcı taraflar olarak Moskova ve Yeni Delhi arasındaki ulaşımı daha hızlı ve çok daha uygun maliyetli hale getiriyor. Koridor’un etkin çalışması durumunda İran hat üzerinde yer alan ülkeler arasında önemli bir ulaşım ve transport merkezi haline gelebilecek. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler