1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rusya Hindistan’dan petrol bedelini BAE dirhemi ile istiyor

Rusya Hindistan’dan petrol bedelini BAE dirhemi ile istiyor

Ukrayna işgali sonrası ucuzlayan Rus petrolüne Hindistan rafinerileri ilgi gösterdi. Rusya Hintli rafinerilerden petrol ödemesini BAE dirhemi olarak istedi.

Rusya Hindistan’dan petrol bedelini BAE dirhemi ile istiyor

Enerji Günlüğü - Rusya’nın Hindistan’a petrol ihracatı hız kazandı. Rusya bazı Hintli müşterilere petrol ihracatında ödemeleri BAE dirhemi ile yapmalarını istedi. 

Rusya, Şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgali nedeniyle Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından çeşitli yaptırımlara tabii tutuldu. Rusya, ihracat miktarının azalmasıyla fiyatlarını düşürmek zorunda kaldı. 

Rus petrol devi Rosneft; Everest Energy ve Coral Energy gibi şirketler aracılığıyla, Çin’den sonra gelen en büyük ikinci petrol alıcısı olan Hindistan’a ham petrol sevk ediyor; ödemelerin de BAE dirhemiyle yapılmasını istiyor. 

FATURA DOLARLA, ÖDEME DİRHEMLE
Rusya, Hindistan rafinelerine petrol tedarik faturasını dolar olarak keserken, ödemeleri Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dirhemi olarak talep ediyor. Hintli rafinerilerden bazıları ödemeleri şimdiden dirhem olarak yapıyor. Önümüzdeki günlerde Hindistan’daki tüm rafinerilerin dirhemle ödeme yapmaya başlaması bekleniyor. 

RUSYA, HİNDİSTAN’IN EN BÜYÜK İKİNCİ TEDARİKÇİSİ
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası, birçok petrol ithalatçısı Rusya’dan uzak durmaya başladı. Bu da Rus ham petrolünün spot fiyatlarını rekor düzeyde düşürdü. Bu durum, yüksek navlun maliyetleri yüzünden Rus petrolünü tercih etmeyen Hintli rafinerilere, Brent ve Orta Doğu ürünlerine ucuz alternatif bulma şansı verdi. Böylece Rusya, Haziran’dan bu yana Irak’tan sonra Hindistan’ın en büyük ikinci petrol tedarikçisi olarak Suudi Arabistan’ın yerini aldı.

Rusya, navlun maliyetlerini düşürmek amacıyla yüksek hacimli demiryolu ticaretine imkan veren Uluslararası Kuzey Güney Koridoru’nu (INSTC) devreye almıştı. St. Petersburg, Moskova, Astrakhan, Bakü, Tahran, Bandar Abbas, Zahedan ve Çabahar kentlerini geçerek İran’ın kontrolündeki son deniz etabıyla Mumbay’a bağlanan 7.200 kilometre uzunluğunda bir ticaret yolu olan INTSC’de ilk sefer, Temmuz ayının ilk haftasında Mumbay'a ulaşmıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler