1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Rusya, Sakhalin-2 projesine el koydu

Rusya, Sakhalin-2 projesine el koydu

Rusya, yaptırımlara misilleme olarak Sakhalin-2 projesinin tüm hak ve yükümlülüklerini yeni oluşturduğu bir şirkete devrediyor.

Rusya, Sakhalin-2 projesine el koydu

Enerji Günlüğü - Rusya’daki Sakhalin 2 petrol ve gaz projesinin işletmecisi Sakhalin Energy'nin bütün mülkiyeti, Putin’in imzaladığı kararnameyle Rusya’ya bırakıldı.

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararname ile, Batı'nın uyguladığı yaptırımlara küresel LNG piyasasındaki arz sıkışıklığını daha da artırabilecek bir misilleme ile karşılık verdi. 

Rusya, Dünya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretiminin yüzde 4’ünü gerçekleştiren, Rusya’nın Doğu’sunda bulunan ve İngiliz petrol devi Shell’i ile Japonya’nın da Mitsui ve Mitsubishi şirketlerinin ortak olduğu Sakhalin-2 projesine el koydu. Kararname ile projenin işletmesini tüm hak ve yükümlülükleri ile yeni kurduğu bir şirkete devrediyor.  

ORTAKLIĞA RUS HÜKÜMETİ KARAR VERECEK

Kararnameye göre, Sakhalin-2 petrol ve gaz projesini işleten Sakhalin Energy Investment Company'nin (Sakhalin Energy) ortakları olan yabancı şirketlerin yeni şirkette hissedar olup olmayacaklarına Rus hükümeti karar verecek.  

Sakhalin 2 projesinin operatör şirketi olan Sakhalin Energy'nin yüzde 27,5’i Shell’e, yüzde 12,5’i Mitsui’ye, yüzde 10’u da Mitsubishi’ye aitti. Yüzde 50+1 hisseyi ise Gazprom kontrol ediyordu. Yeni şirkette Gazprom yüzde 50 payını koruyacak. Diğer hissedarlara ise yeni şirketten hisse isteyip istemediklerini bildirmeleri için 1 ay süre verilecek. Diğer ortakların hisse alıp alamayacakları konusunda kararı Rus hükümeti verecek. Eğer ortak olmalarına izin verilmez ise, hükümet bu payları satacak ve satış gelirini hissedarlar adına özel bir hesapta tutacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler