1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Shell, Gazprom ortaklığını sonlandırıyor

Shell, Gazprom ortaklığını sonlandırıyor

Shell, Gazprom ve onunla bağlantılı şirketlerde sahip olduğu özsermaye ortaklıklarından çıkıyor. Shell ayrıca Kuzey Akım 2 ile bağını sona erdirmeyi planlıyor.

Shell, Gazprom ortaklığını sonlandırıyor

Enerji Günlüğü - İngiltere merkezli enerji şirketi Shell, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Gazprom ortaklıklarından ve Kuzey Akım 2 projesinden çekilme kararı aldı.

bp ve Equinor'un ardından Rusya'daki projelerinden ayrılacağını açıklayan üçüncü şirket İngiliz petrol devi Shell oldu. Rus kamu doğal gaz devi Gazprom ve onun kuruluşlarıyla sahip olduğu özsermaye ortaklıklarından çıkmayı planladığını açıklayan Shell, bu kapsamda Sakhalin-II sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisindeki yüzde 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzde 50'şer hissesini elden çıkaracağını açıkladı.

Shell açıklamasında ayrıca Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesiyle de ilişiğini kesmeyi planladığını bildirdi. 

Açıklamada, Shell'in 2021 yılı sonu itibarıyla Rusya'daki bu ortaklıklarda mevcut varlık değerinin 3 milyar dolar civarında olduğu belirtilerek, “Gazprom ve ilgili kuruluşlarla ortak girişimlerden çıkma sürecini başlatma kararının bu şirketlerde değer kaybına yol açacağını umuyoruz” denildi.

“ŞOK OLDUK”

Shell CEO'su Ben van Beurden konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da, Avrupa güvenliğini tehdit eden anlamsız bir askeri saldırganlık eyleminin sonucunda yaşanan can kayıpları karşısında şoke olduk" dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler