1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Shell Sakhalin-2 sahasından çıkıyor

Shell Sakhalin-2 sahasından çıkıyor

İngiltere merkezli Shell, Rusya’daki Sakhalin-2 petrol ve gaz projesinde sahip olduğu %27,5 hissesini Novatek’e devredecek.

Shell Sakhalin-2 sahasından çıkıyor

Enerji Günlüğü - Rus hükümeti, ülkenin doğusunda bulunan Sakhalin-2 isimli doğalgaz ve petrol sahasında Shell’in hisselerinin Novatek’e satışını onayladı.

İngiltere merkezli enerji şirketi Shell’in, Rusya’da bulunan ve Dünya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretiminin yüzde 4’ünü gerçekleştiren Sahalin-2 adlı petrol ve doğal gaz projesindeki hisselerinin Novatek'e satışı, Rus hükümeti tarafından onayladı. 

Rus hükümeti tarafından yayınlanan karara göre, Novatek, Sahalin-2’de Shell’e ait %27,5 hisseyi yaklaşık 1,2 milyar dolara satın alacak.

Rusya’nın doğusundaki Sahalin-2 projesi, ülkedeki en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve petrol üretim projeleri arasında yer alıyor.

RUSYA PROJEYE EL KOYMUŞTU

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2022 Temmuz ayında imzaladığı kararname ile, Batı'nın uyguladığı yaptırımlara küresel LNG piyasasındaki arz sıkışıklığını daha da artırabilecek bir misilleme ile karşılık vermişti. Rusya’nın Doğu’sunda bulunan ve İngiliz petrol devi Shell’i ile Japonya’nın da Mitsui ve Mitsubishi şirketlerinin ortak olduğu Sakhalin-2 projesine el koymuştu. Sakhalin 2 petrol ve gaz projesinin işletmecisi Sakhalin Energy'nin bütün mülkiyeti, Putin’in imzaladığı kararnameyle Rusya’ya bırakıldı.

Sakhalin 2 projesinin operatör şirketi olan Sakhalin Energy'nin yüzde 27,5’i Shell’e, yüzde 12,5’i Mitsui’ye, yüzde 10’u da Mitsubishi’ye aitti. Yüzde 50+1 hisseyi ise Gazprom kontrol ediyordu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler