1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Mitsui ve Mitsubishi Rusya’nın Sakhalin-2 yatırımına devam dedi

Mitsui ve Mitsubishi Rusya’nın Sakhalin-2 yatırımına devam dedi

Japonya'nın en büyük LNG alıcısı Jera Co, Rusya'nın Sakhalin-2 tesisi ile sözleşmesini yeniledi.

Mitsui ve Mitsubishi Rusya’nın Sakhalin-2 yatırımına devam dedi

Enerji Günlüğü - Japon şirketler Mitsui ve Mitsubishi, Rusya’nın yaptırımlara misilleme olarak tüm kontrolünü aldığı Sakhalin-2 LNG projesinde ortaklıklarının devam etmesine karar verdiler.

Rusya’nın Ukrayna işgali ardından bazı ülkeler Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Rusya’nın bu yaptırımlara misilleme adımlarından biri de Sakhalin-2 projesine el koymak oldu. Rusya’nın Doğu’sunda bulunan ve Dünya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretiminin yüzde 4’ünü gerçekleştiren projenin yabancı hissedarları olan İngiliz petrol devi Shell ile Japon Mitsui ve Mitsubishi şirketlerine de yeni kurulan şirkette pay sahibi olmayı isteyip istemediklerini bildirmeleri istendi. Japon hükümetinin ‘pozitif düşünün’ mesajının ardından da  Mitsui ve Mitsubishi şirketleri enerji güvenliği gerekçesiyle projede yatırımlarını sürdürme kararı aldılar. Şirketlerin yeni şirkette hissedar olup olmayacaklarına Rus hükümeti karar verecek.  

JAPON JERA PROJE İLE SÖZLEŞMESİNİ YENİLEDİ

Mitsui ve Mitsubishi'nin Sakhalin-2'ye yatırımlarını sürdürme kararı almalarından saatler sonra, Japonya'nın en büyük LNG alıcısı Jera Co, Rusya'nın Sakhalin-2 tesisi ile sözleşmesini yeniledi. Perşembe günü imzalanan anlaşma kapsamında Jera, uzun vadeli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımını aynı hacim ve fiyatla sürdürecek. 

Japonya LNG ihtiyacının yaklaşık %9’unu Rusya’dan, büyük çoğunluğunu da Sakhalin-2’den karşılıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler