1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Itochu'dan Rusya'nın Sakhalin-1 sahasına yatırım kararı

Itochu'dan Rusya'nın Sakhalin-1 sahasına yatırım kararı

Japon hükümeti, Japon şirketlerin yeni Sakhalin-1 işletmecisinde hisse sahibi olmaya devam etmelerine karar verdi.

Itochu'dan Rusya'nın Sakhalin-1 sahasına yatırım kararı

Enerji Günlüğü - Japon Itochu şirketi, Rusya'nın Sakhalin-1gaz sahası için kurduğu yeni işletmeciye yatırım yapacak.

Japon emtia ticaret şirketi Itochu Corp'un Mali İşler Direktörü Tsuyoshi Hachimura, Rusya'nın Sakhalin-1 petrol ve gaz projesi için oluşturduğu yeni işletmeciye yatırım yapacaklarını açıkladı.  

Öte yandan Japonya Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura da Japon hükümetinin Sakhalin-1 sahasında hisse sahibi olan Japon şirketlerinin Rusya'nın kurduğu yeni Sakhalin-1 işletmecisinde bu paylarını devam ettirmelerine karar verdiğini açıkladı. 

Sakhalin-1 sahasında toplam yüzde 30 paya sahip olan Japon şirketlerinin oluşturduğu SODECO konsorsiyumunun yöneticileri ile bir araya gelen Nishimura, "Japon hükümeti projedeki payın devam ettirilmesine karar verdi. Sakhalin-1 Japonya'nın enerji güvenliği için aşırı önemli, Orta Doğu'nun dışında değerli bir kaynak” dedi. 

Japon hükümeti Sodeco'da %50 hisseye sahipken, kalan hisse Itochu, Marubeni, Japan Petroleum Exploration ve Inpex arasında paylaşılıyor.

SAHADA ÜRETİM MAYIS’TA DURDURULMUŞTU

Sakhalin 1'in üretimi, Mayıs ayında durdurulmuştu. Durdurma, ABDli petrol devi ExxonMobil'in bölgesel bir yan kuruluşu olan operatör Exxon Neftegaz’ın Rusya'ya Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından uygulanan uluslararası yaptırımlara yanıt olarak mücbir sebep ilan etmesiyle gerçekleşmişti.

Japonya, 2021'de petrol ve gaz ihtiyacının sadece yüzde 4'ünü Rusya'dan karşıladı. Bu yılın Haziran ayından bu yana da Rusya'dan petrol almıyor. Eylül'de Japonya'nın petrol ve gaz için Orta Doğu'ya bağımlılığı yüzde 95,6 oldu.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler