1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Galata Wind üretime dayalı depolama tesisi kurmak istiyor

Galata Wind üretime dayalı depolama tesisi kurmak istiyor

Galata Wind CEO’su Burak Kuyan, 500 MW’lik elektkrik depolama lisansı talep edeceklerini açıkladı. Kuyan, önce Avrupa’ya, ardından tüm dünyaya açılıp küresel bir enerji oyuncusu haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Galata Wind üretime dayalı depolama tesisi kurmak istiyor

Mehmet KARA 

Doğan Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Galata Wind, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı depolamalı elektrik üretim tesisi kurmak istiyor. Şirket CEO’su Burak Kuyan, Enerji Günlüğü’nden Mehmet Kara’nın sorularını cevapladı. 

Elektrik depolama lisans başvuruları revaçta, sizde nedir durum? 

Depolama bizim de gündemimizde, yeni yatırımlar konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu alanda var olmak istiyoruz. Hibrit yatırımlar alanında yaşadığımız gibi burada da hızlı bir devinim olacağını düşünüyoruz. 

Nasıl bir takvim bekliyorsunuz? 

Hızlı bir şekilde ilerleyeceğimizi düşünüyoruz. Önce bağlantı görüşlerinin çıkmasını, ardından ön lisans süreçlerinin yaşanmasını ve sonra da depolama kapasitelerinin devreye alınmasını bekliyoruz. 

Hibrit demiştiniz, orada nasıl ilerliyor işler? 

Hibrit yatırımları şu an olabildiğince hızlı bir şekilde devam ediyor. Bizim de yaklaşık 42 MW bir iznimiz var. Onunla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 15 MW’lik ilk fazı 2023’ün Nisan’ına doğru devreye almayı planlıyoruz. 

Depolama lisansı konusunda ne aşamadasınız?

Başvuru noktasına geldik diyelim. Belirlediğimiz bölgelerde edindiğimiz projeler var. Onların üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Kaç MW’lik bir başvuru hedefliyorsunuz? 

Zaten alabileceğimiz kapasite 500 MW’la sınırlı. Alabileceğimiz kadarlık bir kapasite için başvuru yapmayı planlıyoruz. Bunların hepsi Yönetim Kurulu’nda alınacak karar sonrası ortaya çıkacak, netleşecek ama 500 MW’ı almak ve yapmak isteriz. 

Galata Wind 2022 yılı satış hedefleri konusunda hangi noktada? 

Biz bütçelediğimiz hedeflerin üzerinde seyrediyoruz. Bütçelediğimiz üretim hedefinin üzerinde gidiyoruz. O yüzden mutluyuz. Bu sene rüzgâr açısından oldukça iyi oldukça iyi bir yıl yaşıyoruz. O yüzden de bütçelerimizin üzerinde giden bir üretim planımız var. 

Teknoloji kullanımı, yazılım, yapay zekâ kullanımı vs. konularında ne hedefleriniz var? 

Biz ilk etapta dijital dönüşümümüzü başlattık. Bu, kağıtsız şirket, kağıtsız ofis demek. Tüm sistemlerin entegre olması konusunda bir çalışma yürütüyoruz. En büyük arzularımızdan biri santrallerimizi otomatik olarak yönetebilme kapasitesine ulaşabilmek. Bununla ilgili altyapı çalışmalarımız sürüyor, sürecek. 

Galata Wind’in kurulu gücü nedir şu anda son olarak?

Galata Wind’in 270 MW’lık kurulu gücü var. Bunun 235 MW’ı rüzgâr, 35 MW’ı da güneş. Onlar lisanssız güneş kapsamında yapılan projeler.

YEKA kapsamında projeniz var mıydı? 

Yok, çünkü biz YEKA ihalelerine girdik ama oluşan fiyatlar bizim açımızdan cezbedici değildi. Ama ek kapasite yatırımlarımız var. Yeni aldığımız rüzgâr projesi var. Lisanssız projemiz var, onu geliştireceğiz. Bu arada depolama üzerinde kapasite geliştirmemiz olacak. Sadece biz yurt içine focus olan bir şirket değiliz. Yurt dışında da yeni yatırımlar hedefinde koşan, oralarda da proje geliştirmeye çalışan, oralardan da proje almaya çalışan bir şirketiz. 

Yurt dışında işletmede santraliniz var mı?

Yok, olması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. 

Hangi ülkelerde sizin görüşmeleriniz?

Avrupa ülkelerine bakıyoruz. İlk etapta daha yakın coğrafyaya bakıyoruz. Yani ilk önce yakın Avrupa’da bir başarı elde edip sonrasında tüm dünyaya açılma gibi bir hedefimiz var. Doğru adımlarla, hızlı adımlarla oraya doğru gitmeye çalışıyoruz.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler