1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom: Nord Stream 2 boru hattı tamamlandı

Gazprom: Nord Stream 2 boru hattı tamamlandı

Gazprom CEOsu Miller, AB ile ABD arasında gerilime neden olan Kuzey Akım 2 projesi bütünüyle tamamlandığını söyledi. 

Gazprom: Nord Stream 2 boru hattı tamamlandı

Enerji Günlüğü - Gazprom CEOsu Miller, AB ile ABD arasında gerilime neden olan Kuzey Akım 2 projesi bütünüyle tamamlandığını söyledi. 

Gazprom CEOsu Aleksey Miller, Kuzey Akım 2 (Nord Stream 2) doğalgaz boru hattının inşaatının bütünüyle tamamlandığını söyledi. 

Rusya'dan Almanya'ya doğalgaz arzını ikiye katlaması beklenen Kuzey Akım 2 Projesi, Avrupa ülkelerinde farklı anlayışlarla karşılanıyor. Proje, Ukrayna’nın menfaatleri ve jeopolitik nedenler üzerinden Avrupa Birliği (AB) ile Washington arasında gerilime neden olmuştu. 

Bazı uzmanlar, Kuzey Akım 2 projesinin gaz tedarikinde Ukrayna güzergahını elimine etmek amacıyla geliştirdiği eleştirilerini getiriyordu. Bu eleştirilerin başında Projenin, AB'nin önemli ortağı Ukrayna’yı hatırı sayılır geçiş ücretlerinden mahrum edeceği öngörüsü geliyor. 

Ukrayna, Moskova'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinden bu yana Avrupa'yı Kuzey Akım 2'nin Moskova tarafından jeopolitik bir baskı unsuru olarak kullanılabileceği uyarısını yapıyor. Daha önceki enerji anlaşmazlıklarında Rusya, Kiev'e gaz arzını tamamıyla kapatmıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky geçen ay boru hattını "tehlikeli bir jeopolitik silah" olarak nitelendirdi. Projeye, Polonya ve Baltık devletleri de şiddetle karşı çıkıyor.

Kuzey Akım 2, Baltık kıyılarından kuzeydoğu Almanya'ya uzanan 1.200 kilometrelik su altı boru hattıyla, Kuzey Akım 1 ile aynı rotayı izliyor. Proje Avrupa'ya ilave olarak yılda 55 milyar metreküp doğalgaz iletebilecek. Projenin önemi, Avrupa’da yerli üretimin düştüğü bir dönemde nispeten ucuz doğal gaza erişim sağlayacak. 

Gazprom, 10 milyar avroluk (12 milyar dolar) projenin çoğunluk hissesine sahip. Almanya'dan Uniper ve Wintershall, Fransız Engie, İngiliz-Hollanda firması Shell ve Avusturya'dan OMV de projenin hissedarları. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler