1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD Senatosu Kuzey Akım 2’ye yaptırımı onaylamadı

ABD Senatosu Kuzey Akım 2’ye yaptırımı onaylamadı

ABD Senatosu, Kuzey Akım 2’yi inşa eden Kuzey Akım 2 AG şirketine 15 gün içinde yaptırım uygulanmasını öngören tasarıyı kabul etmedi.

ABD Senatosu Kuzey Akım 2’ye yaptırımı onaylamadı

Enerji Günlüğü - Rus gazının Almanya’ya sevkiyatını iki kat arttıracak olan boru hattı Kuzey Akım 2’ye yaptırım tasarısı ABD Senatosu’nda kabul görmedi. 

ABD, Rusya’nın Avrupa’daki etkisini arttıracağından endişe duyduğu Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı ile ilişkili yeni yaptırımlar konusunda keskin adımlar atmaktan kaçınıyor. DW’nin haberine göre, ABD Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz’un Rusya’nın Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesine yaptırımları içeren tasarısı ABD Senatosu’nda kabul görmedi. Cruz’un tasarısı, projeyi inşa eden Kuzey Akım 2 AG şirketine tasarının kabul edilmesinden sonra 15 gün içinde yaptırım uygulanmasını öngörüyordu.

Cruz oylamadan önce yaptığı açıklamada, tasarının geçmemesinin Ukrayna’yı haritadan tamamen silinme riskiyle karşı karşıya bırakacağını söylemişti. Tasarının 50 Demokrat ve 50 Cumhuriyetçi arasında bölünmüş Senato?dan geçmesi için 60 oya ulaşması gerekiyordu, ancak bu sağlanamadı. 

ABD-AVRUPA DAYANIŞMASINI BOZMA RİSKİ

Tasarıya karşı çıkma nedeni, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı konusunda Washington ve Avrupa arasındaki dayanışmayı bozma riski taşıması olarak kaydedildi. Cruz'un yasa tasarısının ABD ile Avrupa'daki müttefikleri ile, özellikle de Almanya ile arasında bir ayrılık oluşturacağından endişe duyuluyor.

ALTERNATİF YASA TASARISI SUNULDU

Demokrat Senatör Robert Menendez, oylamadan bir gün önce, 12 Ocak’ta alternatif bir tasarı sundu. Tasarı aralarında Başkan Joe Biden da olmak üzere birçok Demokrat’ın desteğini aldı. Tasarı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan eylemlerde bulunması durumunda, boru hattına, üst düzey Rus hükümet yetkilileri, askeri yetkililer ve Rus bankalarına geniş kapsamlı yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Menendez’in tasarısının Senato’da oylanacağı tarih ise henüz belli değil.

Rusya'nın Baltık Denizi üzerinden doğal gaz ihracat kapasitesini 110 milyar metreküpe çıkaran Kuzey Akım 2 boru hattının inşaatı 10 Eylül'de tamamlandı. 1200 kilometre uzunluğundaki hattan yılda 55 milyar metreküp doğal gaz taşınması hedefleniyor. Yaklaşık 11 milyar euroya mal olan boru hattı, Rus kamu doğal gaz devi Gazprom tarafından işletilecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler