1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD ve Almanya Kuzey Akım 2’de anlaştı

ABD ve Almanya Kuzey Akım 2’de anlaştı

ABD ve Almanya, Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya ve Avrupa'ya ulaştıracak Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nda anlaşmaya vardı.

ABD ve Almanya Kuzey Akım 2’de anlaştı

Enerji Günlüğü - ABD ve Almanya, Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya ve Avrupa'ya ulaştıracak Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı’nda anlaşmaya vardı.

ABD ve Almanya Rusya’nın Baltık Denizi kıyısından Almanya’ya uzanan ve gaz akışını iki kat arttıracak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi için anlaşmaya vardı. ABD uzun süredir tartışılan projeyi Avrupa’nın enerji güvenliğine tehdit olarak görüyor ve Doğu Avrupa’daki müttefiklerinin ve Ukrayna’nın ekonomisini olumsuz etkileyeceğinden endişeleniyordu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Joe Biden’in yaptıkları görüşmede mevcut pürüzleri gidererek ulaştıkları anlaşmaya göre,  yılda 55 milyar metreküp doğal gaz Rusya’dan Ukrayna’yı baypas ederek Almanya’ya taşınacak. Bu durumda Ukrayna 2 milyar dolarlık transit geliri kaybı yaşayacak. Ukrayna’yı mağdur etmemek için Almanya, Rusya’nın projeyi Ukrayna’ya karşı kullanması durumunda yaptırımlara başvuracağının taahhüdünü verdi. Bununla birlikte Polonya ve Ukrayna, varılan anlaşmayı kınadıklarını duyurdu.

Yüzde 95'inden fazlası tamamlanan Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğalgaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğalgazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass ederek transfer gelirinden edecek Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor. ABD ise Kuzey Akım 2’nin Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını arttıracağını savunuyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler