1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. ABD’den Kuzey Akım 2’ye özel elçi

ABD’den Kuzey Akım 2’ye özel elçi

Biden yönetimi, ABD’nin Rusya ile Almanya arasında imzalanan Kuzey Akım 2 anlaşmasının uygulanması için projeye karşıtlığı ile bilinen Amos Hochstein'ı özel elçi atadı.

ABD’den Kuzey Akım 2’ye özel elçi

Enerji Günlüğü - Biden yönetimi, ABD’nin Rusya ile Almanya arasında imzalanan Kuzey Akım 2 anlaşmasının uygulanması için projeye karşıtlığı ile bilinen Amos Hochstein'ı özel elçi atadı.

ABD Yönetimi, Amos Hochstein'ı Kuzey Akım 2 Boru Hattı’nın tamamlanmasına izin veren ABD-Almanya anlaşmasını uygulamakla görevli Dışişleri Bakanlığı enerji elçisi olarak atadı. Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Kuzey Akım 2'ye karşıtlığı ile bilinen temsilcinin öncelikli görevi ABD’nin Almanya arasında ulaşılan gaz boru hattı anlaşmasını uygulamak. Hochstein ayrıca Biden yönetiminin daha geniş bir küresel enerji rolü oynamasına hizmet edecek.

Hochstein'ın atanmasına ilişkin plan daha önce ABD medyasında yer almıştı. Bu kapsamda Hochstein'ın geçen ay Ukraynalı gaz şirketi Naftogaz'ın denetim kurulundan çıktığı kaydedilmişti. Atamanın Biden yönetiminin hat konusuna verdiği önemi gösterdiğinin altı çiziliyor. Atama için Kongre onayına ihtiyaç olmayacak. Hochstein, Obama döneminde de Biden'ın yakın danışmanlarından biriydi. 

UKRAYNA’YA GÜVENCE VERİLMİŞTİ

ABD, Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak boru hattı tamamlanmak üzereyken geçen ay Almanya ile bir anlaşmaya varmıştı. Anlaşma, son aşamasında olan boru hattının tamamlanmasını garantilerken, aynı zamanda ABD’nin ve bazı başka devletlerin proje konusundaki çekincelerini gideren bir dizi madde içeriyor. Bunların başında da Rusya’nın, Ukrayna’yla 2024 yılında süresi dolacak transit doğalgaz anlaşmasını en az 10 yıllık bir süre için uzatmasını taahhüt etmesi geliyor. Şu ana kadar Avrupa’ya ulaşan Rus gazının yüzde 40 kadarlık kısmı, Ukrayna üzerinden geçiyordu.

Yüzde 99’u tamamlanan Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğalgaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğalgazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass ederek transfer gelirinden edecek Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor.

 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler